fallback

БФБ оповести картата за оценка на доброто корпоративно управление

С най-голямо тегло в оценката са защитата правата на акционерите, разкриването на информация, одитът и вътрешният контрол

17:43 | 20.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

БФБ-София оповести Картата за оценка на корпоративното управление, приета от Националната комисия по корпоративно управление, във връзка с новия индекс на компаниите с добро корпоративно управление, който БФБ ще започне да изчислява до края на годината.

Картата, която може да видите тук, включва оценка на корпоративното управление по седем критерия, които участват със следните тегла в общата оценка: - Защита правата на акционерите - 20% - Разкриване на информация - 20% - Одит и вътрешен контрол - 20% - Корпоративно управление - ангажиране (вкл. заинтересовани лица) - 10% - Управителен съвет / Изпълнително ръководство - 10% - Надзорен съвет / Съвет на директорите - 10% - Сътрудничество между Управителния и Надзорния съвет (респ. между изпълнителното ръководство и независимите членове на Съвета на директорите, за компаниите с едностепенна система на управление) - 10%

Новият индекс ще включва емисии на дружества, официално декларирали, че спазват принципите на Националния кодекс за корпоративно управление.

Те трябва да отговарят и на минимални изисквания относно тяхната ликвидност (минимален реализиран оборот, брой сключени сделки и минимална пазарна стойност на фрий-флоута), продължителност за търгуване на някой от пазарите, организирани от БФБ-София, и допълнителни изисквания, свързани с липсата на влезли в сила наказателни постановления и др. 

Изборът на емисиите в индекса ще се осъществява на база представените от емитентите попълнени карти за оценка, като при необходимост последните ще бъдат последващо преразглеждани от страна на Националната комисия по корпоративно управление, посочват от БФБ.

Данните от картата ще бъдат използвани за съставянето на тестови индекс на дружествата с добро корпоративно управление, чиято цел е да направи финална проверка за приложимостта на приетата методология за съставянето на индекса с реални данни от компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
fallback