fallback

Сделка с над 20% от Агро Финанс АДСИЦ формира близо 90% от оборота на борсата

Институционалните инвеститори имат да решават много по-важни въпроси, отколкото да търгуват на фондовата борса, смята Владислав Панев от УД Статус Капитал

15:12 | 18.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се понижи с 0,6% в първата търговска сесия за седмицата до ниво от 363,07 пункта.

Широкият BG40 е на практика без промяна на ниво от 112,92 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,1% до 288,92 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, нарасна с 0,8% до 41,84 пункта.

„Оптимизмът на международните пазари не може да се пренесе засега на БФБ поради няколко обективни причини“, заяви за Investor.bg Владислав Панев*, председател на СД на УД Статус Капитал.

„Все още не са заглъхнали страстите около несъстоятелността на Мостстрой и източването на Холдинг Пътища чрез размиването на дела му в дъщерни компании. Освен това противоречивите сигнали от КФН и по-специално от осигурителния надзор също вкарват в размисъл голяма част от играчите на пазара. Като че ли институционалните инвеститори имат да решават много по-важни въпроси, отколкото да търгуват на фондовата борса“, коментира той.

„Всичко това може да продължи с месеци, докато от финансовия надзор не стане ясно какво ще се прави. Ограниченията за инвестиции на пенсионни фондове в колективни инвестиционни схеми и в акции извън индексите определено няма да помогнат на пазара, но все пак ако КФН и законодателят ги одобрят, всички ще трябва да се съобразим с тях", каза още Панев.

"Последствията според мен ще са ужасни, затова и не можем да очакваме сериозни ръстове на БФБ. Въпросът с таксите на КФН, който трябва да се разреши до седмици, също може да предизвика отпадането на редица участници от пазара“, каза анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от 7,958 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 7,942 млн. лв. Търговията с облигации бе за 2 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти – за 14 хил. лв.

Близо 90% от оборота на пазара на акции се дължеше на Агро Финанс АДСИЦ. Голям пакет от 21,4% от капитала на дружеството бе прехвърлен на цена от 1,02 лв. за акция, което формира ръст от 13,3% спрямо последната сделка от сряда.

Продавач на пакета е очевидно Галакси Пропърти груп ООД, чийто дял към 30 юни 2010 се равнява точно на прехвърлените 6 969 431 акции на АДСИЦ-а.

Преди големия пакет бяха изтъргувани други 1000 акции на цена от 0,95 лв./бр., а след него – още 200 на цена 0,92 лв./бр., което представлява повишение от 2,2% спрямо цената на затваряне в сряда.

С най-голям оборот, като изключим Агро Финанс АДСИЦ, бяха Монбат (+2,3%) – 283 хил. лв. и Унифарм (0%) – 213 хил. лв. Още при 8 емисии търговията бе между 10 и 100 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 63 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 24/29, като при 10 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Трейс Груп (+3%), а с най-голям спад са книжата на Капитан Дядо Никола (-26%) и Свилоза (-8,1%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 6% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:37 | 05.09.22 г.
fallback