fallback

КФН не е имала основание за спиране на търговията с Мостстрой

Комисията разследва дали неплатежоспособността на дружеството се дължи на неправомерни действия от страна на управляващите публичната компания

20:11 | 09.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

В петък Комисията за финансов надзор (КФН) обяви, че не е имало основания за спиране на търговията с акциите на Мостстрой АД, в резултат на разкритата от дружеството в сряда информация за неговата неплатежоспособност, тъй като тя е била оповестена веднага след депозирането на молбите за откриване на производство по несъстоятелност, както и поради факта, че същата е разкрита след края на борсовата сесия.

След края на търговската сесия в сряда инвеститорите са разполагали с достатъчно време, за да се запознаят със съдържанието й, респективно да формират своето обосновано инвестиционно решение преди началото на следващата търговска сесия, посочват от КФН.

Освен това, евентуалното спиране на търговията с ценни книжа на Мостстрой би довело до невъзможност акционерите на публичното дружество да се разпоредят с притежаваните от тях акции, което от своя страна би накърнило техните интереси, изтъкват от регулатора.

В конкретния случай, спадането на цената на акциите на Мостстрой е напълно закономерен от икономическа и финансова гледна точка процес, върху развитието на който КФН не би следвало да въздейства.

Надзорната институция разполага с правомощие да изследва дали неплатежоспособността се дължи на неправомерни действия от страна на управляващите публичната компания, разкрита ли е своевременно информацията за неплатежоспособността, налице ли е търговия с вътрешна информация и манипулиране на пазара на финансови инструменти.

В тази връзка КФН вече извършва проверка по случая, като до настоящия момент информация е изискана, както от Централния депозитар, така и от публичното дружество.

След получаването на тази информация и нейното анализиране, КФН ще упражни съответните надзорни правомощия.  

Свързани компании:

Мостстрой АД /в несъстоятелност/(5MY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 11.09.22 г.
fallback