fallback

Индексите на БФБ последваха ръстовете на световните борси

45% от оборота на пазара на акции бе формиран от търговията с Унифарм, като цената е без промяна

15:33 | 06.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се повиши с 1% в днешната сесия до ниво от 376,46 пункта, като от началото на седмицата губи 2,2%.

Широкият BG40 също се покачи с 1% до 115,04 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,5% до 296,98 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, нарасна с 0,6% до 42,02 пункта.

„Днешната борсова сесия беше по-скоро подвластна на оптимизма, като най-вероятната причина за това са рекордните повишения на външните пазари и най-вече тези в Азия“, заяви за Investor.bg Петър Василев*, портфолио мениджър в Алфа Асет Мениджмънт.

„Вече станалото тривиално твърдение, че единственият двигател на икономиката в момента е износът, бе доказано и от предварителните данни за деветмесечието при Софарма, където отчетеният ръст с повече от 1/3 спрямо миналата година се дължи изключително на нарасналия износ", коментира той.

"В по-дългосрочен план най-вероятно негативно влияние върху пазара ще има идеята на правителството да повиши осигуровките с 3 процентни пункта от следващата година. Това неминуемо ще намали печалбите на публичните компании и най-вероятно ще ограничи възможността за ръст на акциите им. Досегашният опит обаче показва, че обявените публично идеи често се променят в движение и дори се изоставят, особено ако срещнат съпротива“, каза портфолио мениджърът.

Борсата днес отчете оборот от 886 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 864 хил. лв. Търговията с облигации бе за 7 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти – за 15 хил. лв.

45% от оборота на пазара на акции бе формиран от търговията с Унифарм. Сключиха се сделки за 388 хил. лв. с акциите на фармацевтичната компания, като цената е без промяна на ниво от 6,60 лв. за брой.

Следват БАКБ (0%) - 95 хил. лв., Свилоза (-9,6%) - 79 хил. лв., и Монбат (+0,7%) - 53 хил. лв. При други 9 емисии търговията бе между 10 и 30 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 56 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 31/14, като при 11 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Формопласт (+14,1%) и Холдинг Пътища (+8,3%), а с най-голям спад са книжата на Свилоза (-9,6%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 30% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
fallback