fallback

9 маржин покупки и къси продажби сключени в тестовия период от клиенти на Карол

В момента такива сделки са възможни единствено с акциите на Зърнени храни България АД

11:44 | 23.09.10 г.

Ангел Рабаджийски. Снимка: Личен архив

В тестовете  на късите продажби и маржин сделките на ИП Карол са се включили над 10 потребителя на платформата Karoll Broker, които са сключили 7 маржин покупки и 2 къси продажби, съобщиха от посредника.

Малкият брой сключени сделки с новите инструменти се дължи преди всичко на завишените изисквания в Наредба 16 към компаниите, с които могат да се извършат маржин покупки. По изчисления на Карол в периода 27 май 2010 г. – 21 септември 2010 г. е имало само 5 компании, който са отговаряли на условията за сключване на маржин покупки и къси продажби, при над 400 регистрирани на БФБ. Силно рестриктивни са и изискванията по отношение на ценните книжа, които могат да служат като обезпечение по договори за маржин заеми и къси продажби.

В момента на БФБ могат да се сключват къси продажби и маржин сделки само с акциите на Холдинг Пътища АД, а между 5 август и 17 септември 2010 г., нямаше емисии с които това да е възможно.

Според Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на ИП Карол, съществуват и други проблеми пред популяризирането и по-широкото използване на новите инструменти, като една от тях са високите разходи по този тип сделки – разходната себестойността на маржин покупка или къса продажба е 3 пъти по-висока спрямо стандартна сделка на БФБ, поради по-сложният сетълмент процес, състоящ се от 3 пъти повече трансфери в Централен Депозитар. Честата смяна на емисии, отговарящи на изискванията на Наредба 16 за маржин покупки и късите продажби, което теоретично може да доведе до преждевременно закриване на клиентски позиции също е нерешен проблем.

От днес ИП Карол вече предлага извършване на маржин покупки и къси продажби на БФБ на своите клиенти. Тези сделки могат да се сключват посредством специално разработен клиентски модул към платформата, чрез които потребителя сам администрира своя маржин заем, разполагаема наличност за къси продажби, както и своите излишъци по маржин и къси позиции.

По време на тестовия период на маржин покупките и късите продажби провеждан от ИП Карол, съвместно с Централен Депозитар АД, е постигната оптимизация по обработката на сетълмента на този тип сделки както и подобрения по механизма за трансферирането на обезпечения по специалните сметки за маржин покупки и къси продажби. Били са отправени и писмени предложения до КФН и ЦД за допълнително облекчаване на сетълмент процедурите на маржин покупките и късите продажби, с цел популяризиране на този тип търговия и нейното поевтиняване.

В същото време двата инструмента дават големи предимства на търгуващите на БФБ: ливъридж ефект за управлявания портфейл; гъвкав размер и период на използване на заема по маржин сделките; улеснени процедури по отпускането и усвояването на маржин заема спрямо репо договорите и другите видове заеми; възможност за печалби при низходящ тренд; възможност за хеджиране и управление на риска и др.

От Карол предупреждават, че осъществяването на маржин покупки и къси продажби е свързано с висока степен на риск, дължащ се на ливъридж ефекта при този вид търговия. Услугата е предназначена за инвеститори с повече опит в търговията на валутните и капиталови пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
fallback