fallback

Индексите на БФБ започнаха седмицата без съществени изменения

Търговията със Софарма и Булгартабак съставляваше две трети от оборота на пазара на акции

14:44 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, приключи първата търговска сесия за седмицата на практика без изменение на ниво от 387,23 пункта.

Широкият BG40 прибави 0,1% до 110,61 пункта, равнопретегленият BGTR30 също е на практика без промяна на ниво 291,92 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти BGREIT се повиши с 0,2% до 40,91 пункта.

„Слаба активност и ниски обороти – „запазена марка” на БФБ. Въпреки очакванията за оживление, свързани с консолидираните отчети на дружествата, оборотът едва достигна 500 хил. лв. В тази връзка, епизодичните сделки, които се сключват на борсата, едва ли могат да бъдат в основата на какъвто и да е сериозен анализ“, заяви за Investor.bg Олга Йорданова*, фонд мениджър в УД Ултима Капитал Мениджмънт.

„Въпреки борсовата апатия в момента считам, че има индикатори, показващи изчерпване на песимистичния потенциал на инвеститорите на БФБ. Позитивен обрат на пазара, както и трайно активизиране на търговията обаче може да очакваме при най-малко две условия: ясни сигнали отвън и/или при по-сериозни действия по повод обещанията за листване на държавни дялове от енергийни дружества, акции от капитала на БФБ и т.н.“, обясни тя.

Борсата днес отчете оборот от 866 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 531 хил. лв. Търговията с облигации бе за 317 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти – за 11 хил. лв.

Две трети от оборота на пазара на акции се дължеше на Софарма (0%) - 251 хил. лв. и Булгартабак-холдинг (-10%) – 102 хил. лв. Още при 6 емисии търговията надвиши 10 хил. лв., но не повече от 25 хил.

На пазара на акции се търгуваха общо 49 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 20/23, като при 6 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст е Дружба стъкларски заводи (+14,1%), а с най-голям спад - Булгартабак (-10%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 64% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
fallback