fallback

Забеляза се отдръпване на големите купувачи от БФБ

Дори публикуването на добри консолидирани отчети на холдинговите дружества не може да събуди пазара, смята брокерът Марин Костурски

15:07 | 25.08.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

„Днес отново не станахме свидетели на нещо запомнящо се и като че ли лятната апатия се завръща с пълна сила на пазара“, заяви за Investor.bg Марин Костурски*, брокер в ИП БенчМарк Финанс.

„Повечето ликвидни позиции отново се оказват в ситуация на губещи, след като явно се забеляза отдръпването на големите купувачи и липсата на какъвто и да било интерес за покупки от страна на институционални инвеститори.

Явно дори публикуването на добри консолидирани отчети на холдинговите дружества не може да събуди пазара“, обясни той.

„Също така в момента важен фактор за ръст на индексите и увеличаване на ликвидността е изясняването на световната икономическа обстановка. Една ясна позитивна посока в глобален мащаб би увеличила апетита за риск и на родния инвеститор, но докато това стане, предполагам, че индексите ще останат да гравитират около текущите нива“, завърши брокерът.

Водещият индекс на борсата – SOFIX, загуби 0,4% в днешната търговска сесия до ниво от 383,48 пункта, а от началото на седмицата губи 1,5%.

Широкият BG40 се понижи с 0,2% до 109,34 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,1% до 290,07 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, остана без изменение във втора поредна сесия на ниво от 40,65 пункта.

Борсата днес отчете оборот от 575 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 543 хил. лв. Търговията с компенсаторни инструменти бе за 26 хил. лв., а тази с облигации – на стойност 7 хил. лв.

С най-голям оборот на пазара на акции бяха акциите на Българска роза-Севтополис. Сключиха се сделки за 115 хил. лв., като цената се понижи с 0,3% до 1,46 лв. за брой.

Следват Софарма (-0,9%) - 69 хил. лв., Гранд хотел Варна (-8,3%) - 41 хил. лв., и Каучук (0%) – 41 хил. лв. Още при 9 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 53 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 12/26, като при 15 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. нямаше печеливши, а с най-голям спад са акциите на Гранд хотел Варна (-8,3%).

Поименните компенсационни бонове достигнаха 20 ст. за брой, поскъпвайки с 3,6% в днешната сесия при оборот от малко над 20 хил. лв. За последния месец повишението е в размер на 43%.

През първата половина на август за плащания към държавата бяха използвани компенсаторни инструменти с номинал близо 1,1 млн. лв., от които 136 хил. лв. поименнни компенсационни бонове.

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 34% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:51 | 31.08.22 г.
fallback