fallback

Акция на седмицата – Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ

През изминалата седмица дружеството стана първият български емитент с двойно листване на борсите в София и Варшава

09:05 | 14.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката Акция на седмицата.

В сряда акциите на дружеството дебютираха на Варшавската фондова борса, след като в края на предходната седмица бяха допуснати за търговия на сегмента New Connect.

От тази седмица те се търгуват едновременно в София и Варшава, като АДСИЦ-ът е първият български емитент с двойно листване, което е осъществено, чрез връзката през Уникредит Булбанк между българския Централен депозитар АД и Полския депозитар.

"Първата цел на двойното листване на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ във Варшава и София е да донесе ползи за своите сегашни акционери. Около 10% от акциите на Интеркапитал вече са собственост на полски институционални и частни инвеститори", се казва в изявление на изпълнителния директор на АДСИЦ-а Величко Клингов.

Акциите на Интеркапитал стартираха във Варшава при цена от 8,14 злоти (около 4 лв.) за акция - доста над последната сделка от същия ден в София на цена 3,05 лв.

Постепенно разликата в цените намаля, като седмицата завърши при нива от съответно 3,09 лв. в София и 7,35 злоти (към 3,60 лв.) във Варшава.

На БФБ-София през седмицата бяха прехвърлени повече от 26 хил. акции на компанията на обща стойност близо 78 хил. лв. Книжата на дружеството отбелязаха седмичен ръст от 2,7%, а пазарната им капитализация възлиза на 14,9 млн. лв.

Сделките от седмицата и в София, и във Варшава са над емисионната цена на новите акции от 3 лв. за бр., плащането по които е до 18 август. Заявеният интерес е за плащане на акции с обща емисионна стойност от 53 млн. лв.

На 6 август облигационерите разсрочиха с 36 месеца 4,5 млн. евро от облигациите на Интеркапитал.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ(ICPD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
fallback