fallback

Борсата отдъхва след силната серия, завършила миналата седмица

Книжата на Химимпорт, които по традиция се включват със закъснение в ръста на пазара, формираха една трета от днешния оборот

15:39 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

„Не особено интересна сесия, като повишенията в началото й се дължаха на ниския оборот, после компаниите от SOFIX тръгнаха надолу, но в края на търговията засиленият инвеститорски интерес доведе до ръст на индексите“, заяви за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД.

„Във фокуса на инвеститорите днес бяха основно акциите на Химимпорт (както обикновените, така и привилегированите), които в последните дни се представят силно.

Вече на няколко пъти през последната година книжата на Химимпорт се включват със закъснение в ръста на пазара. Може би интересът у чуждите инвеститори, провокиран от оживление на нашия пазар, се насочва към компании с голяма пазарна капитализация, каквато е Химимпорт.

Двуцифрените изменения при варантите на Енемона (+17,3%) и при София-БТ (-11,2%) са нормални на фона на големите спредове по тези позиции“, обясни той.

„В момента няма знаци за обръщане на положителния тренд на борсата от последните две седмици, като през изминалите три дни пазарът по-скоро поема глътка въздух след повишенията. От друга страна обаче капиталовият ни пазар все още не е обект на кой знае какъв интерес“, завърши анализаторът.

Водещият индекс на борсата – SOFIX добави 0,4% в днешната търговска сесия до ниво от 394,47 пункта, а от началото на седмицата се повишава с 0,5%

Широкият BG40 се покачи с 0,2% до 112,29 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,1% до 295,75 пункта, а индексът на дружествата инвестиращи в недвижими имоти, BGREIT, нарасна с 0,5% до 40,34 пункта.

Борсата днес отчете оборот от 694 хил. лв., почти изцяло формиран на пазара на акции. Търговията с компенсаторни инструменти бе за 11 хил. лв.

Повече от една трета от оборота на пазара на акции се дължеше на търговията с книжа на Химимпорт - 119 хил. лв. с обикновените и 101 хил. лв. с привилегированите акции на компанията. Първите се повишиха с 3,9%, а вторите – с 0,4%.

Най-голям оборот бе регистриран с акциите на Корпоративна търговска банка. Сключиха се сделки за 129 хил. лв. като цената се повиши с 0,8% до ниво от 61,50 лв. Още при 10 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 66 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 25/30, като при 11 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Доверие (+5,8%), а с най-голям спад са книжата на София-БТ (-11,2%). Компенсаторните записи скочиха с 9% при оборот от близо 7 хил. лв.

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 58% от оборота на пазара на акции. *Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:44 | 12.09.22 г.
fallback