fallback

SOFIX изравни едногодишен рекорд от осем поредни повишения

По същото време миналата година индексът скочи с близо 27%, сега повишението е към 8%

17:13 | 05.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Илюстрация: Investor.bg

Водещият индекс на борсата - SOFIX, се повиши с 1,7% в днешната сесия до ниво от 386,49 пункта, като ръстът от началото на седмицата вече достига 4,5%. Това е осма поредна положителна сесия за индекса, през който период той е нараснал със 7,7%.

Любопитното е, че подобна серия имаше точно преди година, когато между 30 юли и 10 август SOFIX изригна с 26,6%. Последният път, когато индексът отбеляза повече поред положителни сесии, бе в края на февруари и началото на март 2009 – девет.

Широкият BG40 прибави 1,1% до 109,15 пункта, равнопретегленият BGTR30 нарасна с 2,3% до 291,45 пункта, а индексът на дружествата инвестиращи в недвижими имоти, BGREIT, скочи с 3,9% до 41,04 пункта.

„Днес борсовият ни пазар последва тенденциите на ръст на чуждите пазари, повлияни от добрите икономически данни в САЩ", заяви за Investor.bg Александър Пеев*, портфолио мениджър в УД Съгласие Асет Мениджмънт.

„Ръст в днешната борсова търговия имаше при най-ликвидните компании на БФБ-София, като същите спаднаха и най-много в предните месеци. Въпреки ръстовете си тези най-ликвидни акции продължават да са доста под справедливите си нива, което се дължи най-вече на регионалната конюктура, липсата на инвестиционна култура и цялостен процес на маркетиране на капиталовия ни пазар, дори когато големите публични компании се справят сравнително добре във фундементално отношение в сравнение с други такива на запад“, обясни той.

"Отделно при ниската ликвидност изсипването на малки обеми от някои играчи кара дребните инвеститори да са по-предпазливи при покупката на акции“, завърши анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от 967 хил. лв., като на пазара на акции той бе за 946 хил. лв. Търговията с облигации бе за 16 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за малко над 4 хил. лв.

С най-голям оборот днес бяха акциите на Хелт енд уелнес АДСИЦ. През борсата премина пакет от 2% от капитала на дружеството на стойност 173 хил. лв.

Цената бе 34,50 лв. за акция – ръст от 116% спрямо последната сделка с дружеството от средата на юни 2009.

Следват Софарма (-1,4%) – 100 хил. лв., Унифарм (0%) – 96 хил. лв., ЦКБ (+4,7%) – 85 хил. лв. и още 14 емисии с търговия за над 10 хил. лв., което показва, че сравнително високият оборот днес бе далеч по-равномерно разпределен от друг път.

На пазара на акции се търгуваха общо 68 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 41/18, като при 9 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст след акциите на Хелт енд уелнес са тези на София-БТ (+11,9%), а с най-голям спад в днешната сесия са книжата на Арома (-6,4%).

Акциите на тютюневата компания са поскъпнали вече с 68%, откакто на 22 юли тя обяви печалба от 4,75 млн. лв. за второто тримесечие на 2010

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха точно половината от оборота на пазара на акции.

*Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:14 | 13.09.22 г.
fallback