fallback

3,5% от капитала на Каучук АД формираха 75% от оборота на пазара на акции

Силите на сегашните инвеститори на борсата са изчерпани, а нови не се виждат, смята Благовест Крачев, брокер в ИП Карол

15:45 | 27.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

„За съжаление почти нищо ново не можем да кажем за БФБ, освен старите, до болка познати факти, които не са се променили от много време“, заяви за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

„Днешният ден също не е изключение и за пореден път дългоочакваното раздвижване не дойде. Днес бе поредният ден със сравнително висок оборот, реализиран от няколко договорени сделки (днес те бяха с акции на Каучук АД), но с никаква търговия“, обясни той.

„За момента не са налице процеси по „заселване” на нови инвеститори на пазара, характерни за по-голям обрат, а силите на сегашните са почти изчерпани. Необходимостта от цялостна промяна на „визията” на БФБ е очевидна, за да можем да положим добри основи за развитие на пазара в дългосрочен план“, завърши брокерът.

Водещият индекс на борсата - SOFIX, е на практика без промяна в днешната сесия на ниво от 358,83 пункта, като от началото на седмицата се понижава с 0,7%.

Широкият BG40 загуби 0,9% до 102,98 пункта, равнопретегленият BGTR30 е на практика без изменение на ниво от 272,60 пункта, а индексът на дружествата инвестиращи в недвижими имоти, BGREIT, спадна с 0,9% до 38,65 пункта.

Борсата днес отчете общ оборот от 868 хил. лв. Оборотът на пазара на акции бе на стойност 842 хил. лв. Търговията с компенсаторни инструменти бе за 18 хил. лв., а тази с облигации - за 7 хил. лв.

Три четвърти от оборота на пазара на акции се дължеше на търговията с Каучук АД. В четири сделки на обща стойност 630 хил. лв. бяха прехвърлени 3,5% от капитала на дружеството, като цената се понижи с 2,8% до 18,88 лв. за акция.

От останалите дружества с най-голям оборот бяха Софарма (+0,5%) – 55 хил. лв.и Доверие (+1,1%) – 39 хил. лв. Още само при 2 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 57 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 22/21, като при 14 компании не бе отчетена промяна. Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 15% оборота на пазара на акции. *Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:22 | 26.08.22 г.
fallback