fallback

Увеличението на Експат Бета АДСИЦ привлече 8 пъти повече от минимума

С общо 800 300 акции се увеличава капиталът на дружеството

14:47 | 22.07.10 г. 5

Увеличението на капитала на Експат Бета АДСИЦ е успешно с платените 800 300 нови акции с емисионна и номинална стойност 1 лв., съобщи дружеството.

Записаните акции са 8 пъти повече от минимума за успех на емисията, който бе 100 хил. акции.

След увеличението броят на акционерите почти се удвои, а капиталът на фонда стана общо 5 143 190 лв., което е увеличение с над 18%, посочват от Експат Бета АДСИЦ.

В същото време резултатите от увеличението са под очакванията на дружеството.

От Експат Капитал виждат няколко основни причини за по-слабия интерес, като основен е изключително неблагоприятните пазарни условия както на българската борса, така и по света. През периода на процедурата повечето пазари по света падаха.

Акциите на подобните АДСИЦ в България паднаха средно с 25% за последните 9 месеца, а общият пазарен индекс SOFIX - с над 30%. Друг проблем е, че оборотът на БФБ – София е много нисък, споделят от Експат Капитал.

Много от институционалните инвеститори имат прекалено големи експозиции в АДСИЦ и не биха искали да ги увеличат, е бил друг от проблемите пред увеличението.

Фондът е много малък в международен мащаб, за да бъде забелязан от големите инвеститори, се казва още в прессъобщението.

С набрания капитал екипът на Експат Бета АДСИЦ възнамерява да реализира няколко по-малки сделки при много атрактивни за фонда оценки през близките месеци. Целта е да се постигне максимална възвръщаемост за акционерите и повишаване на цената на акцията на борсата.

Основен актив на АДСИЦ-а в момента е парцел в к.к. Камчия.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поевтиняват с 4,26% до 0,9 лв. за акция и 3,91 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Експат Бета АДСИЦ(XBT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:21 | 12.09.22 г.
fallback