fallback

Интертръст холдинг търси 150 млн. долара за подобрения в производството

Според Валентин Захариев подобренията в ОЦК ще бъдат завършени до 2013 г. и ще помогнат за двоен ръст на годишните продажби

10:15 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Интертръст холдинг АД, мажоритарен собственик на Оловно-цинков комплекс (ОЦК) АД, Кърджали, иска да набере 150 млн. долара, за да подобри производствените си мощности, с което да удвои продукцията и продажбите. Това е казал председателят на Съвета на директорите на холдинга Валентин Захариев, цитиран от Bloomberg.

По думите му подобренията в Оловно-цинков комплекс ще бъдат завършени до 2013 г. и ще помогнат за почти двоен ръст на годишните продажби до 220 млн. долара спрямо 120 млн. долара за 2009 г.

През миналата седмица Министерство на околната среда и водите (МОСВ) даде разрешение за планирана инвестиция „Ново оловно производство” в ОЦК АД и според Захариев сега компанията трябва да намери нужните й за това вложение 40 млн. евро (51,7 млн. долара).

Освен това Интертръст планира и инвестиция от 80 млн. евро в завод за галванизирана стомана край София на мястото на старата фабрика за тръби на „Интер пайп“. Планираното производство е 600 хил. тона на година. Планове за този завод има от три години насам, но досега те не са осъществени.

„Трябва да наберем общо 150 млн. долара, за да завършим инвестиционните си проекти“, казва Захариев. „Кандидатствали сме за финансиране от американски фондове за част от сумата. Обмисляме и други форми (на финансиране), сред които IPO, корпоративни облигации или банкови заеми. Всичко зависи от цената.“

Холдингът вече е заел 85 млн. евро от швейцарски банки, за да подобри технологията за топене на цинка. С инвестицията се планира модернизираното подразделение да увеличи производството си до 45 хил. тона от 24 хил. за 2009 г., а главният завод да удвои продукцията до 60 хил. спрямо 30 хил.

Според Валентин Захариев модернизацията ще помогне да се намали замърсяването на околната среда и отделяните вредни емисии, да се подобри качеството на продуктите, да се удвои производството и съкратят разходите.

Захариев управляваше металургични комбинат Кремиковци, преди продажбата на завода през 2005 на Прамод Митал, припомня Bloomberg.

Интертръст холдинг държи ОЦК, мините Горубсо в Мадан, както и пет завода в Сърбия. Групата изнася 85% от производството си, главно за Италия, Германия, Австрия и Турция, казва Захариев.

Неговата прогноза е през тази година производството на Оловно-цинков комплекс АД да възлезе на 20 хил. тона зинк и 19 хил. тона олово, което би било спад от съответно 16% и 11% спрямо 2009 г. Причината за понижението ще са текущото подобрение на производствените процеси.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:04 | 11.09.22 г.
fallback