fallback

SOFIX е на ново дъно за 2010, над 70% от оборота днес е с акции на КТБ

Разпродажбата на компании с P/B от 0,2 е отказ на доверие и е нещо нормално, смята портфолио мениджърът Бончо Иванов

17:04 | 19.07.10 г. 3

Сделки с акции на КТБ за 740 хил. лв. формираха над 70% от оборота на БФБ-София днес за общо 1,06 млн. лв. Книжата се изтъргуваха без промяна в цената от 61 лв. за брой, като една от сделките беше на 61,2 лв.

SOFIX загуби 0,48% от стойността си до 360 пункта, което е ново дъно за 2010 г. и най-ниска стойност за последните 11 месеца.

"Почти в баналност се превърнаха думите "нискооборотна сесия", "скучна сесия" и прочие. Днешната сесия отново можем да наредим към тези определения с нейните 229 сделки с оборот за около 1,06 млн. лв. Нека оставим критиките и да погледнем бледите тенденции, които малко или много се наблюдават. Преди време много инвеститори очакваха или поне четоха за такава вероятност, че на пазара ще се отсеят дружествата любимци, на които ще заложат преимуществено институционалните и малкото останали индивидуални инвеститори. Затова нека не се учудваме, че някой разпродава компании с P/B и P/S (цена/балансова стойност и цена/продажби - бел. ред) от 0.20. Това се нарича отказ на доверие и е нещо нормално", сподели Бончо Иванов, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

"Компании с предвидим мениджмънт, отчетност, дивидентна политика, корпоративни принципи и прочие са емитентите, които незабелязано, но упорито са купувани за сметка на неиздържалите теста за публичност на мениджмънта, съответно на мажоритаря. Затова, когато от нищото някои инвеститори изчакват да обират до определена цена, то нека сме наясно, че това е залог за приемане на дългосрочната стратегия на това дружество и в повечето случаи зад този интерес стоят предварителни огледи и персонални срещи с мениджмънта, исторически доказана публичност и дългосрочна перспективност", коментира Иванов.

"Затова нека не се чудим защо някои дружества не падат, колкото ни се иска, а други падат, без да имаме желание. Колкото да ни изглежда странно от днешна гледна точка, голяма е вероятността този, който купува в момента добре преценени компании с дълги пари, да продава утре на инвеститорите с късите, плашливи или горещи пари", допълни той.

Сесията ще се запомни с първата сделка с акции на Соларпро холдинг АД за общо 80 хил. акции при цена от 0,93 лв./бр. Тази сделка оцени книжата на Каолин на 24 лв. за брой (7 пъти над текущата цена), тъй като коефициентът на замяна е 1 акция на Каолин за 26 на Соларпро.

В един момент на днешната търговия BGREIT отчиташе 0,15% ръст, въпреки че с 8 от емисиите в него нямаше сделки, а две дружества (Адванс Терафонд и ФНИ България) отчитаха спад с между 1 и 2%. Причината беше, че БФБ включи в базата на индекса дивидента от Адванс Терафонд АДСИЦ за общо 3,2 млн. лв.

Впоследствие поскъпнаха акциите на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ с 5,66% до 0,56 лв. за акция и ръстът на BGREIT се увеличи до 0,41%. Така той стана единственият завършил на зелено през деня.

BGTR30 загуби 0,7% от стойността си до 273,67 пункта, а BG40 - 0,18% до 103,52 пункта.

Днес за втори пореден ден има търговия с правата на Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ, като се изтъргуваха 415 209 при цена от 0,1 ст. за брой. Заедно с изтъргуваните в петък права оборотът вече е 552 277 броя. Тъй като всяко право дава възможност за записване на 4 нови акции с емисионна стойност от 3 лв./бр. общо срещу тези изтъргувани права могат да бъдат записани акции за 6,6 млн. лв.

Крайният срок за плащане на акциите е 18 август и след него ще стане ясно дали правата за общо 552 лв. са били използвани. Преди това на 6 август е Общото събрание на облигационерите, което ще гласува за разсрочване с 36 месеца на 90% от облигационната емисия за общо 5 млн. евро.

Като се изключат книжата на КТБ и Соларпро, с най-голям оборот беше Монбат от 86 хил. лв. без изменение в цената от 6,599 лв. за брой.

С оборот над 5 хил. лв. бяха още 6 дружества, а именно Каолин, Оргахим, Зърнени храни България, Еврохолд България, Трейс груп холд и Експат Бета АДСИЦ.

Сред тях само Оргахим отчете ръст с 0,4% до 86 лв. Експат бета АДСИЦ загуби 10% от цената си до 0,9 лв. за акция, а Каолин АД поевтиня с 5,6% до 3,4 лв. за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:06 | 03.09.22 г.
fallback