fallback

БФБ: Нагласите за борсова приватизация у държавата остават позитивни

Чакаме с нетърпение срещата с г-н Борисов, която мислим, че ще е последната преди приватизацията, сподели Асен Ягодин, председател на Съвета на директорите на БФБ-София

12:12 | 15.07.10 г.

Mисля, че нагласите за борсова приватизация у държавата, не само за пакета в Е.ОН, но и за останалите държавни дялове, oстават позитивни, сподели председателят на Съвета на директорите на БФБ-София Асен Ягодин на пресконференция днес.

Чакаме с нетърпение срещата с г-н Борисов, която мисля, че ще е последната преди борсовата приватизация на държавните дялове, сподели Ягодин.

Голямата новина от днес е, че до края на годината акциите на БФБ-София АД ще се търгуват на самата БФБ-София, като преди това ще има увеличение на капитала, при което само държавата ще запише и ще увеличи дела си от 44% на 50% плюс една акция.

Според Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София, посредниците трябва сами да определят компаниите, с които клиентите им да сключват маржин покупки.

В момента списъкът на компаниите, с които могат да се сключват маржин покупки и къси продажби, е еднакъв и включва само една компания – Еврохолд България.

С новия състав на КФН ще се обсъждат промени в нормативната уредба касаещи клиринга, сетълмента, борсово търгуемите фондове и наредбата за къси продажби и маржин сделки, сподели Ягодин.

По думите му БФБ-София ще се отчита чрез пресконференция на всеки 3 месеца.

Стратегията за развитие на БФБ-София до 2012 г. бе обявена на 8 март тази година.

Оттогава е извършено проучване на необходимостта от удължаване на времетраенето на търговската сесия, като е направено допитаване до борсовите членове и тяхното категорично мнение е, че при текущото състояние на пазара няма нужда от удължаване на работното време.

Същото становище посредниците са изразили и по отношение въвеждането на нови поръчки.

Относно изграждане на резервен център, залегнало в стратегията, вече има договор с изпълнител и той ще заработи през месец август, като дейността е задвижена от Васил Големански, член на Съвета на директорите.

Изготвена е стратегия за привличане на нови емитенти и инвеститори.

Инициирани са срещи с представители на държавата, за осигуряване на листване на пакети от атрактивни държавни предприятия, като са проведени срещи с министрите на финансите и икономиката.

Имаме подкрепата им за борсовата приватизация, защото тя би осигурила не само пари в бюджета, но и прозрачност на приватизацията. И не на последно място с мултипликационния ефект от привличането на чужди инвеститори, както и интереса на местни инвеститори, това ще бъде спусъка за съживяване на оборота на нашия пазар, сподели Ягодин. Според него това ще създаде възможност нови емитенти да се обърнат към местния пазар.

Новите емитенти на БФБ-София ще осигурят и поле за инвестиции на пенсионните ни фондове, които в момента инвестират в чужбина, поради лиспа на възможности в България, и това намалява валутните резерви на БНБ.

От БФБ се отчетоха и със задвижване на създаването на борсов индекс на компаниите с добро корпоративно управление.

Предвижда се създаване на нов сегмент за търгуване на слабо ликвидни компании. Мястото им не е най-малкото на официалните сегменти, което удря по имиджа на пазара. Включително и нови неликвидни емитенти няма да бъдат допускани до официалните сегменти, сподели Ягодин.

По отношение на Централен депозитар мога да маркирам възможността за двойни листвания на БФБ-София и улесняването на достъпа на чужди инвеститори до БФБ чрез връзката с ClearStream, каза още Ягодин.

На пресконференцията присъства и изпълнителният директор на Централен депозитар АД, Иван Димов, който заяви, че проект на договор за двойни листвания е изпратен на централния депозитар в Полша. В момента се разписва и приложение към Правилника на Централен депозитар, относно двойните листвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 06.09.22 г.
fallback