fallback

Депутатите избраха членове на Комисията за финансов надзор*

Димана Ранкова, Ангел Джалъзов и Борислав Богоев са зам.-председатели, Антония Гинева е член на комисията

09:23 | 15.07.10 г. 6
Автор - снимка
Създател

Народното събрание започна работа с избор на членове на Комисията за финансов надзор (КФН). Гласувани бяха трима заместник-председатели и един член на регулатора.

За заместник-председатели на Стоян Мавродиев бяха избрани Димана Ранкова, Ангел Джалъзов и Борислав Богоев. Член на комисията е Антония Гинева. 

Предвижда се Гинева да съдейства за ефективна защита на интересите на потребителите на финансови услуги и да подпомага дейността на комисията във връзка с анализа на състоянието, тенденциите и стабилността на финансовите пазари, както и по идентифициране и управление на системните рискове.

Димана Ранкова е била зам.-председател на КФН в периода 2003 – 2009 г., впоследствие влезе в Управителния съвет на Българската банка за развитие. Ранкова ще ръководи именно управлението, на което беше начело и по-рано, „Надзор на инвестиционната дейност“.

Ангел Джалъзов, бивш изпълнителен директор на УД КД Инвестмънтс, ще води управление „Осигурителен надзор“, а Борислав Богоев - „Застрахователен надзор“. Богоев е бил директор на дирекция „Инвестиционни посредници и пазари на ценни книжа“ в КФН.

Мандатът на Ранкова е пет години, на Джалъзов е четири години, а на Богоев и Гинева е три години

За предложението гласуваха 97 депутати, против бяха 23, а 17 се въздържаха.

От левицата възразиха срещу включването на тази точка в работната програма на парламента. В последния момент, без предварителна информация, се гласуват в пленарната зала важни решения, каза Мая Манолова.

В същото време обаче избирането на нови членове, както Investor.bg писа, трябваше да стане до 22 юни тази година.

С направените промени в Закона за Комисията за финансов надзор нейните членове стават петима спрямо седем преди това.

В досегашния състав на комисията влизаха: 

- Ралица Агайн – Гури - заместник - председател, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“; - Емил Атанасов – заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“; - Проф. д-р ик. н. Нено Павлов - заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор“; - Кирил Желев – член на КФН; - Недим Генджев – член на КФН; - Мариана Костадинова - член на КФН.   Следващата точка в програмата е първото четене на промени в Закона за приватизационния и следприватизационния контрол. 

*Актуализирано към 9:35 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
fallback