fallback

КФН наложи принудителна административна мярка спрямо собственика на Шератон

Комисията не допусна учредяването на залог, надвишаващ многократно заема, който обезпечава

17:41 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

С решение от вчера Комисията за финансов надзор (КФН) забранява на София Хотел Балкан АД (собственик на софийския Шератон) да гласува на днешното си редовно годишно Общо събрание точката, която овластява изпълнителните директори на дружеството да сключат две сделки, касаещи 100%-дъщерното сръбско дружество Метропол Палас Д.О.О., собственик на белградския Хотел Метропол.

Става въпрос за два заема, които Метропол Палас ще получи с цел финансиране реконструкцията на белградския хотел, сочи информацията на регулаторния орган.

Първият ще бъде отпуснат от кипърската И Еф Джи Сайпръс Лтд. на стойност до 2 млн. евро при лихва тримесечен EURIBOR + 3,25% и срок на заема не по-късно от края на 2012.

Вторият заем в размер на 5 млн. евро ще бъде отпуснат на Метропол Палас от дружеството-майка София Хотел Балкан при същата лихва и срок на заема 7 години.

Като обезпечение по първия заем София Хотел Балкан възнамерява да учреди залог върху дружествения дял в Метропол Палас в полза на заемодателя И Еф Джи Сайпръс Лтд, без да уточнява обаче върху каква точно част от този дял.

След преглед на финансовите отчети на дружеството КФН установява, че този дял е на стойност 55,9 млн. лв, което представлява повече от половината активи на София Хотел Балкан, както на неконсолидирана (58%), така и на консолидирана (52%) база.

От съдържанието на представения мотивиран доклад или от материалите към поканата за редовното годишно общо събрание на акционерите не става ясно и не е обоснована причината, поради която за посочения заем като обезпечение се предоставят активи, които в пъти надхвърлят стойността му, се казва в решението на КФН.

В мотивирания доклад по чл. 114а, ал. 1 от ЗППЦК, обосноваващ целесъобразността и условията на предлаганите сделки се декларира, че те ще са с участието на заинтересувани лица по смисъла на чл. 114, ал. 5,т. 3 от ЗППЦК, тъй като Димитри Константопулос и Йоанис Даскалантонакис са както членове на Съвета на директорите на София Хотел Балкан, така и управители на Метропол Палас.

Съгласно чл. 114а, ал. 4, изр. 2 от ЗППЦК, сделките по чл. 114, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от ЗППЦК, в които участват заинтересувани лица, могат да бъдат извършвани само по пазарна цена.

Във възражение от София Хотел Балкан, получено в КФН близо час след определения за това краен срок, се твърди, че пазарната оценка на дела в Метропол Палас е налична при поискване по време на Общото събрание, но не е включена в мотивирания доклад, тъй като огласяването й може да осуети успешното сключване на договора за кредит между Метропол Палас и финансиращата банка.

КФН обаче не възприема тези аргументи, понеже те не посочват в какво точно ще се изразят вредите от огласяването. Освен това те не са включени в самия мотивиран доклад.

Отделно от горното, представената информация за икономическата изгода за публичното дружество от предложените сделки е недостатъчна и би препятствала инвеститорите при вземането на тяхното обосновано инвестиционно решение, се казва още в решението.

Не е ясно дали сключването на сделките действително ще е икономически изгодно за публичното дружество и в какво точно ще се изразява тази изгода, при положение че на акционерите се предлагат за разглеждане сделки при неясни параметри и условия.

Предвид констатираните съществени непълноти в съдържанието на мотивирания доклад и произтичащата от това опасност от увреждане на интереса на акционерите е открито производство по издаване на индивидуален административен акт за прилагане на принудителна административна мярка по чл. 212, ал. 1, т. 1 от ЗППЦК.

Свързани компании:

София Хотел Балкан АД(SHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 01.09.22 г.
fallback