fallback

Индексите на БФБ паднаха с повече от процент

Евроинс отбеляза абсолютен минимум от 1,29 лв. за акция в днешната сесия

15:21 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата - SOFIX, се понижи с 1,3% в днешната търговия до ниво от 360,41 пункта, а от началото на седмицата губи 2,8%. Той е на червено в седем от последните осем сесии, през които е изгубил 3,4%.

Широкият BG40 спадна с 1,2% до 103,89 пункта, равнопретегленият BGTR30 загуби 1,1% до 273,79 пункта, а единствен индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, се покачи с 0,9% до 38,52 пункта.

„Основните индекси на БФБ продължиха да трупат негативи, като три от тях (с изключение на индекса за недвижими имоти) удариха 11 месечни дъна. Според очакванията, интересите на купувачи и продавачи се сблъскаха най-сериозно при Еврохолд и Евроинс, като акциите на застрахователната компания достигнаха най-ниското си ниво за всички времена – 1,29 лв.“, заяви за Investor.bg Владислав Панев*, председател на СД на УД Статус капитал.

Акциите на Евроинс загубиха 11,4% от началото на седмицата, след като в понеделник паднаха до 1,30 лв., вчера се възстановиха до 1,48 лв., но днес регистрираха абсолютен минимум от 1,29 лв. Еврохолд днес падна с 6,9%, а от началото на седмицата губи 16,4%.

„Причината за песимизма по двете позиции са евентуални проблеми с две облигационни емисии, застраховани в Евроинс, които са на стойност, превишаваща значително паричните средства на застрахователя по банкови сметки към края на първото тримесечие. Очакванията ми са все пак плащанията по облигациите да бъдат разсрочени, което обаче няма да отмени ангажиментите на Евроинс.

Акциите на Холдинг Пътища и Мостстрой почти се върнаха на нивата си преди отварянето на офертите за Лот 4 на магистрала Тракия, което показва, че еуфорията отминава и инвеститорите не оценяват високо шанса за големи печалби от строителството на тази отсечка“, обясни той.

Мостстрой днес загуби 11,7%, но при символичен оборот от 124 лв., а Холдинг Пътища е без промяна.

„Очакванията ми са през следващите дни пазарът да намери временно дъно, след което да наблюдаваме известно оттласкване нагоре. При негативни новини обаче някои компании могат да продължат да трупат загуби“, завърши анализаторът.

Борсата днес отчете общ оборот от 558 хил. лв., като на пазара на акции той бе за 539 хил. лв. Търговията с облигации бе за 5 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 14 хил. лв.

На аукциона за неизползваните права от увеличението на капитала на Експат Бета АДСИЦ бяха изтъргувани едва 250 права, на минимално възможната цена от 1 ст. за брой.

На пазара на акции най-активна бе търговията с книжата на Доверие. Сключиха се сделки за 68 хил. лв., като цената отстъпи с 0,8% до ниво от 2,56 лв.

Следват ЦКБ (-2,9%) – 68 хил. лв., Монбат (-0,2%) – 67 хил. лв. и КТБ (+0,6%) – 57 хил. лв. Още при 6 емисии оборотът надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 58 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 39/14, като при 5 компании не бе отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на КТБ (+0,6%), а с най-голям спад са книжата на Трейс Груп (-8,5%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 72% оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 12.09.22 г.
fallback