fallback

Еврохолд привлече интереса на спекулантите на БФБ

При сделка с 3% от капитала на Булленд инвестмънтс АДСИЦ цената скочи с 28% до 0,50 лв. за акция

16:52 | 06.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

„Днешната сесия можем да кажем, че беше малко по-интересна от търговията, която наблюдаваме в последните дни. Интересът на спекулантите беше привлечен главно от търговията с акциите на Еврохолд, където в последните седмици се развива по-активно движение на цените и създава условия за спекулация. По всяка вероятност от утре емисията акции на Еврохолд ще отговаря и на условията за ликвидност за извършване на маржин покупки и къси продажби“, заяви за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

Вчера Еврохолд и Евроинс загубиха около 10% от капитализацията си, поради неяснотата около две облигационни емисии, застраховани в дъщерното на холдинга Евроинс. В днешната търговия Еврохолд се понижи с още 0,6%.

„Въпреки това за съжаление продължава тенденцията на селективно движение на цените на акциите, т.е. само отделни и малко на брой позиции показват посоката на пазара, а останалите, макар и по презумпция ликвидни акции, остават извън полезрението на малкото останали активно търгуващи инвеститори на БФБ“, обясни той.

Водещият индекс на борсата - SOFIX, се понижи с 0,3% до ниво от 365,24 пункта, и от началото на седмицата губи 1,5%. Той е на червено в шест от последните седем сесии, през които е изгубил 2,1%.

Широкият BG40 е на практика без промяна на ниво от 105,10 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 0,8% до 276,82 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, се понижи с 0,6% до 38,16 пункта.

Борсата днес отчете общ оборот от близо 1 млн. лв., като на пазара на акции той бе за 700 хил. лв. Търговията с облигации бе за 82 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 18 хил. лв.

На пазара на колективни инвестиционни схеми бяха прехвърлени 195 400 акции на ДФ Сентинел Принсипал на цена от 1 лв.

На пазара на акции най-активна бе търговията с книжата на Булленд инвестмънтс АДСИЦ. Сключиха се сделки за 196 хил. лв. като цената скочи с 28% до ниво от 0,50 лв. На тази цена премина голям пакет в размер на 3% от капитала на компанията на обща стойност 195 хил. лв.

За последно книжата на дружеството затвориха на ниво от 0,50 лв. на 31 май, когато на тази цена бе прехвърлен пакет от 20 хил. акции на компанията.

Следват БАКБ (0%) – 71 хил. лв., Доверие (-4,1%) – 69 хил. лв. и Еврохолд (-0,6%) – 58 хил. лв. Още при 9 емисии оборотът надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 66 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 34/23, като при 9 компании не бе отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Булленд инвестмънтс АДСИЦ (+28%), а с най-голям спад са книжата на Каолин (-5,8%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 37% оборота на пазара на акции.

*Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 02.09.22 г.
fallback