fallback

Продължава хоризонталното движение за индексите на БФБ

Търговията с Албена доминираше днешната борсова сесия

15:36 | 01.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата - SOFIX, се понижи в днешната сесия с 0,4% до ниво от 371,46 пункта, като губи толкова и от началото на седмицата.

Индексът продължава движението си в тесни граници, като вече повече от месец се движи в диапазон от +/- 1% спрямо стойността си от началото на юни.

Широкият BG40 прибави 0,3% до 106,75 пункта, равнопретегленият BGTR30 загуби 0,6% до 282,41 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, се повиши с 0,3% до 38,65 пункта.

Борсата днес отчете общ оборот от 4,259 млн. лв., като на пазара на акции той бе за 3,617 млн. лв. Търговията с облигации бе за 594 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 16 хил. лв.

„Повишеният оборот на борсата днес се дължи на прехвърлянето на голям пакет от над 65 000 акции на Албена АД на цена с над 7% по-ниска от текущата на пазара. Като цяло обаче обемите на търговия остават изключително ниски и извън сделката с Албена общият оборот от акции едва надхвърли 320 хил. лв. Дори по най-активно търгуваните позиции – Корпоративна търговска банка и Химимпорт (обикновени акции), сделки се сключваха рядко, а неголемите реализирани обеми по тях съставляват около 40% от общия оборот на борсата днес“, заяви за Investor.bg Никола Цокев*, старши експерт Борсова търговия и посредничество в ИП ЕФГ Секюритис България.

„Активността както на българските, така и на чуждестранните институционални инвеститори продължава да е много слаба, което обяснява вялата търговия. Този слаб интерес към пазара обуславя и липсата на сериозни движения на цените. Докато американските и азиатските пазари през последните сесии реализираха сериозни спадове вследствие на недобрите данни за щатската икономика и опасенията от прегряване на китайската, основните български индекси се движат хоризонтално, а днес спаднаха с 0,4-0,6%“, обясни той.

На пазара на акции най-активна бе търговията с книжата на Албена (3,370 млн. лв.) През борсата премина пакет от 1,5% от капитала на компанията на стойност 3,216 млн. лв. От началото на сесията цената непрекъснато падаше, като при сделката с големия пакет тя достигна 49,15 лв. за акция – спад от 7,3% спрямо вчерашната цена на затваряне от 53 лв. Впоследствие при три малки сделки цената се върна на нивото от вчера.

От останалите дружества с най-голям оборот бяха книжата на Корпоративна търговска банка (+0,8%)– 88 хил. лв. и обикновените акции на Химимпорт (-1%) – 40 хил. лв. Още при 5 емисии оборотът надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 45 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 25/12, като при 8 компании не бе отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (+0,9%), а с най-голям спад са книжата на Еврохолд (-6,3%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 98% оборота на пазара на акции заради голямото тегло на сделката с Албена, която е част от водещия индекс на БФБ.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:21 | 30.08.22 г.
fallback