fallback

Минимални отклонения за индексите на БФБ

Търгът за Лот 4 от АМ Тракия раздвижи търговията с инфраструктурните компании

15:26 | 29.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Индексите на БФБ днес отчетоха минимални отклонения от по 0,1%, с изключение на BGREIT, който загуби близо процент.

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, отстъпи с 0,1% в днешната търговия до ниво от 371,22 пункта, а от началото на седмицата се понижава с половин процент.

Широкият BG40 прибави 0,1% до 106,07 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с толкова до 282,97 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, загуби 0,9% до 38,60 пункта.

„Водещото събитие за днешната борсова сесия бе отварянето на офертите за Лот 4 от АМ Тракия. След като сдружението Тракия ІV ДЗЗД, в което участват Холдинг Пътища АД и Мостстрой АД предложи най-ниската цена, инвеститорите изкупиха акциите на двете дружества“, заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

Акциите на Холдинг Пътища скочиха с близо 9% веднага след новината за Тракия и приключиха търговията с ръст от 9,5% до 1,59 лв., а книжата на Мостстрой завършиха с повишение от 4%.

Големият губещ от публичните компании от инфраструктурния сектор бе Трейс Груп. Офертата на компанията, която също участва в търга чрез консорциум, бе отхвърлена от по-нататъшно участие в конкурса. Това предизвика разпродажби по позицията и спад в цената от 3% до 47,70 лв. за акция.

„В ден, в който всички пазари в Азия и Европа отчитат значителни понижения, повечето позиции на БФБ завършиха в червения сектор. Общият дневен оборот бе малко по-висок от средния през последните дни, но както обикновено причината бяха няколко големи, предварително договорени сделки със сините чипове Химимпорт и Първа инвестиционна банка“, каза портфолио мениджърът.

„Като цяло бе затвърдена тенденцията БФБ да следва плътно спадовете на международните пазари, но да пропуска повишенията. Бюджетните проблеми у нас и аналогичните в някои европейски страни (т.нар. PIIGS) намалиха значително желанието на инвеститорите да влагат средства в региона. До промяната на тези негативни настроения не можем да очакваме повишение в цените на акциите у нас, въпреки че множество компании се търгуват на атрактивни ценови равнища”, завърши той.

Борсата днес отчете общ оборот от 1,728 млн. лв., като оборотът на пазара на акции бе за 1,215 млн. лв. Търговията с облигации бе за 495 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 18 хил. лв.

Над 70% от оборота на пазара на акции се дължеше на търговията с Химимпорт и ПИБ. Сключиха се сделки за съответно 455 хил. и 406 хил. лв.

Акциите на Химимпорт приключиха търговията с понижение от 1% до ниво от 1,98 лв. за брой, на колкото преминаха и двата по-големи пакета в днешния ден.

Големият пакет при ПИБ премина на цена от 1,905 лв. за акция, а търговията приключи на ниво от 1,904 лв. за брой, което представлява спад от 2,9% спрямо вчера.

От останалите дружества най-активна бе търговията с акциите на Момина крепост. Сключиха се сделки за 68 хил. лв., като цената се повиши с 1,3% до 1,62 лв. Още при 9 емисии оборотът надхвърли 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 68 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 30/29, като при 9 компании не бе отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Етропал (+22%), а с най-голям спад са книжата на Адванс Терафонд АДСИЦ (-5%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 87% от оборота на пазара на акции. *Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 03.09.22 г.
fallback