fallback

Понижения за индексите на БФБ при нисък оборот

Две трети от оборота на пазара на акции бе формиран от сделка с 1,4% от капитала на Адванс Екуити Холдинг

15:16 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се понижи с 0,2% в днешната търговия до ниво от 372,61 пункта, като от началото на седмицата губи също толкова.

Широкият BG40 спадна с 0,8% до 105,57 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,3% до 283,92 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, отбеляза минимално понижение от 0,1% до 38,61 пункта.

„Днешната борсова сесия не се отличаваше много от тези през изминалите седмици. Оборотът остана доста нисък, като част от него е на неофициален пазар на облигации. Половин милион лева от дневния оборот беше от сделка с голям пакет акции на Адванс Екуити Холдинг. По-засилен интерес от обичайното имаше към акциите на Меком. Пазарът на дружествата със специална инвестиционна цел остана безинтересен и неактивен сектор“, заяви за Investor.bg Деница Кръстева*, мениджър проучвания и анализи в Експат Капитал.

„Движението на българския пазар най-вероятно е повлияно от международните пазари, както и от традиционно неактивните летни месеци. През следващите два месеца не очаквам да има някаква съществена промяна. Според мен трябва да се случи нещо по-сериозно, за да има раздвижване, като например листване на нова и перспективна компания или трайно подобряване на световните икономически показатели. Известен факт е, че българският капиталов пазар би реагирал със закъснение на световните тенденции, но все пак би се повлиял положително, ако световните пазари поемат нагоре“, каза тя.

Борсата днес отчете общ оборот от 903 хил. лв., като оборотът на пазара на акции бе за 738 хил. лв. Търговията с облигации бе за 152 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 12 хил. лв.

Две трети от оборота на пазара на акции бе формиран от сделката с Адванс Екуити Холдинг на стойност 500 хил. лв. Прехвърлени бяха 1,4% от капитала на холдинга при цена от 1 лв. за акция.

От останалите дружества най-активна бе търговията с акциите на Софарма. Сключиха се сделки за 87 хил. лв., като цената се повиши с 0,2% до 3,84 лв.

Следват Монбат (0%) - 21 хил. лв., БТК (0%) – 13 хил. лв., Трейс Груп (-0,1%) – 13 хил. лв. и Доверие (+2,2%) – 11 хил. лв. Нямаше други емисии с оборот над 10 хил. лв.

На пазара на акции имаше търговия с 62 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 25/26, като при 11 компании не бе отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са книжата на Инвестор.БГ (+2,3%), а с най-голям спад са обикновените акции на Химимпорт (-0,6%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 22% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:48 | 10.09.22 г.
fallback