fallback

Рекордно ниска активност на БФБ

Върху пазара влияе очакването, че липсата на сигурност ще продължи дълго, смята фонд мениджърът Олга Йорданова

15:42 | 23.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Борсата днес отчете общ оборот от 626 хил. лв., като оборотът на пазара на акции бе за едва 203 хил. лв. - третият най-нисък от началото на годината. Търговията с облигации бе за 403 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 19 хил. лв.

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се повиши с 0,3% в днешната търговия до ниво от 373,47 пункта, а от началото на седмицата е на практика без промяна.

Широкият BG40 нарасна с 1,2% до 106,43 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,2% до 284,84 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, отбеляза минимален ръст от 0,1% до 38,63 пункта.

„Днес за пореден път БФБ отбеляза рекордно ниска активност. При слаба търговия индексите регистрираха незначителни отклонения над кота нула. Изключение направи само широкия BG40, чието повишение от над 1% беше следствие от засиления интерес към акциите на Оргахим АД. Не може да се твърди обаче, че е категорично провокиран от коригираното търгово предложение. Също така засилени, но не интерес, а разпродажби видяхме при Еврохолд АД. Лошият консолидиран резултат при този холдинг доведе до сериозен спад в позицията“, заяви за Investor.bg Олга Йорданова*, фонд мениджър в УД Ултима Капитал Мениджмънт.

„Естествено, по-интересни са като цяло причините за това развитие на БФБ и какво определя пазарното поведение на инвеститорите. Сред местните фактори основният, който влияе, е очакването, че липсата на сигурност ще продължи дълго.

Сред външните за пазара движещи сили са дузина международни новини – всичките свързани със спадове на американските и азиатските пазари от вчерашния ден. Успоредно, разпродажби във финансовия сектор, провокирани от понижението на кредитния рейтинг на BNP Paribas от Fitch, оцветиха в червено европейските индекси. Лошите перспективи пред Испания, Португали и Гърция, както и засилващият се нов газов спор между Русия и Беларус, допълнително наливат негативни настроения на пазарите в Източна и Централна Европа.

Този горчив коктейл от фактори, съчетани с очакванията за несигурност и липса на яснота, отдавна дефинира и поведението на участиците на БФБ и движението на родните индекси“, обясни тя.

„Въпреки песимистичните настроения в момента, считам че първите индикатори за приключване на корекцията на световните пазари са налице. За всички инвеститори тук остават надеждите, че именно световните тенденции ще продължат да определят посоката на нашия пазар. Ниската ликвидност на БФБ обаче остава главния инерционен момент, който ще пречи тези тенденции да бъдат разгърнати в пълен потенциал“, завърши фонд мениджърът. 

Най-активна днес бе търговията с акциите на Монбат. Сключиха се сделки за 45 хил. лв., като цената се повиши с 0,2% до 6,70 лв.

Следват Метрон (0%) - 32 хил. лв. и Еврохолд (-5,9%) – 32 хил. лв. Още само при 3 емисии днес оборотът превиши 10 хил. лв. 

На пазара на акции имаше търговия с 56 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 20/29, като при 7 компании не бе отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Оргахим (+4,1%), а с най-голям спад са книжата на Еврохолд (-5,9%). 

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 72% от оборота на пазара на акции. * Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 02.09.22 г.
fallback