fallback

Липсата на печалби на БФБ прогонва инвеститорите

Търговията с обикновените акции на Химимпорт съставляваше 60% от днешния оборот на борсата

15:40 | 14.06.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Днес индексите на БФБ отбелязаха разнопосочни движения, като водещият SOFIX прибави 0,1% до ниво от 373,69 пункта.

Широкият BG40 се повиши с 0,8% до 105,58 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,3% до 285,58 пункта, а индексът на дружествата инвестиращи в недвижими имоти, BGREIT, загуби 0,7% до 38,25 пункта.

„Търговията не се различаваше особено от тази в края на миналата седмица. Днес една единствена сделка с акции на Химимпорт направи половината от оборота за целия ден“, заяви за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

“Като цяло е трудно да се привлече интереса на инвеститорите върху пазар, който не е реализирал печалби от доста дълго време. Интересът се самогенерира, а оттам расте и ликвидността, когато участниците печелят пари. На БФБ за съжаление доста време не сме изпадали в такава ситуация, поради което един по един инвеститорите напускат пазара“, обясни той.

„Спасението може да се търси чрез създаване на инструменти, с които да се даде шанс на инвеститорите да печелят пари, независимо от посоката на пазара. Късите продажби и маржин търговията са първата и задължителна стъпка към съживяването на интереса към БФБ. Процесът ще е бавен, но рано или късно ще окаже своето влияние. Разбира се, и дългоочакваната приватизация също ще допринесе положително върху търговията, но не е редно да разчитаме само на нея, тъй като ефектът й може да се окаже твърде краткосрочен“, завърши брокерът.

Борсата днес отчете общ оборот от 469 хил., като на пазара на акции се сключиха сделки за 449 хил. лв. Търговията с облигации бе за 12 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 7 хил. лв.

60% от оборота на борсата се дължеше на търговията с обикновените акции на Химимпорт. Сключиха се сделки за 281 хил. лв., като цената се понижи с 1,5% до 2,05 лв. Още при само 3 емисии оборотът надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции имаше търговия с 51 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 19/22, като при 10 компании не бе отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Енемона (+2,6%), а с най-голям спад са привилегированите акции на Химимпорт (-2,9%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 80% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 27.08.22 г.
fallback