fallback

Продължават рекордно ниските обороти на БФБ

България изчезва и от екрана на родните институционални играчи, смята Владимир Малчев, управител на ИП Бул Тренд Брокеридж

15:02 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсата днес отчете общ оборот от 238 хил. - вторият най-нисък от началото на годината след вчерашния, като на пазара на акции се сключиха сделки за 222 хил. лв. Търговията с облигации бе за 2 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 14 хил. лв.

От началото на седмицата среднодневният оборот на пазара на акции е 256 хил. лв.

Индексите отбелязаха минимални повишения, като водещият SOFIX прибави 0,1% до 371,99 пункта, а от началото на седмицата губи 1%.

Широкият BG40 също се повиши с 0,1% до 104,33 пункта, а равнопретегленият BGTR30 нарасна с 0,4% до 286,18 пункта.

„Търговията остава много вяла, като рекордно ниските обороти от последните два дни се дължат на липсата на каквито и да било договорени сделки с големи пакети. Това показва, че, след като чуждите инвеститори отдавна премахнаха България от екраните си, вече и българските институционални играчи нямат никакво намерение да търгуват активно родните акции“, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

“Получава се така, че липсата на ликвидност и движения отказват всякакви инвеститори, но пазарът няма да се съживи без инвестиции - класически Параграф 22. Неопределеността още повече се увеличава от усложнената обстановка в Европа и изкуствено създаденото напрежение от проверката на Евростат на рапортуваните от България данни и показатели. Ситуацията ще остане такава, докато не се случи някакъв силен поток от позитивни или негативни новини“, обясни той.

Най-голям оборот на пазара на акции бе регистриран с книжата на Алкомет. Сключиха се сделки за 52 хил. лв., като цената се понижи с 1,3% до 3,01 лв. Още при 6 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции имаше търговия с 56 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 24/19, като при 8 компании не бе отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Доверие (+2,7%), а с най-голям спад са книжата на Алкомет (-1,3%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 52% от оборота на пазара на акции. * Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:42 | 12.09.22 г.
fallback