fallback

Държавата може да стимулира капиталовия пазар чрез приватизация

Активността на инвестиционните посредници в България е спаднала с 50% като сделки и с 60% като оборот през 2009 г.

13:51 | 08.06.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

Приватизацията е най-важното средство, с което държавата може да подпомогне капиталовия пазар в България, заяви Иван Такев, директор на Българската фондова борса, по време на осмото международно финансово изложение „Банки инвестиции пари”.

„Ако искаме да разчитаме на чуждестранни инвеститори, трябва да им осигурим максимален комфорт и не трябва да ги караме да работят с нови за тях стандарти“, каза още Такев.

Има тотална липса на чуждестранни инвеститори на българския капиталов пазар, констатира Любомир Бояджиев, председател на Асоциацията на българските инвестиционни посредници.

„Борсовата приватизация ще подейства като катализатор за привличането на чуждестранни инвестиции. Правителството трябва да предложи миноритарни дялове от Булгартрансгаз, Булгаргаз, АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица Изток 2, електроразпределителните дружества и Терем”, допълни той.

„На борсата няма ликвидност, защото няма достатъчно добри компании и обратното, компаниите са в затруднено положение, защото няма ликвидност”, каза още Бояджиев.

Такев посочи, че за стимулиране на ликвидността на борсата се предвижда създаването на индекс на компании с добро корпоративно управление.

През 2009 г. активността на инвестиционните посредници е спаднала с 50% като сделки и с 60% като оборот на годишна база, каза Петър Чобанов, председател на Комисията за финансов надзор. За същия период капитализацията на фондовата борса е спаднала с 5% спрямо 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 08.09.22 г.
fallback