fallback

Вяла търговия на БФБ, продължава натискът върху инфраструктурните компании

Борсата днес отчете общ оборот от малко над 1 млн. лв., като 63% от него се дължеше на търговията с Арома

15:09 | 02.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

В днешната търговска сесия на БФБ водещият индекс SOFIX отстъпи с 0,2% до 373,54 пункта, като от началото на седмицата губи вече 2,3%.

Широкият BG40 спадна с 0,7% до 106,76 пункта, равнопретегленият BGTR30 се понижи с 0,3% до 290,32 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, изгуби 1,4% до 39,17 пункта.

„Днешната търговия на БФБ беше вяла дори за местните стандарти – около 300 хил. лева оборот, изключвайки еднократната сделка с акции на Арома АД. Прави впечатление задържането на натиска върху инфраструктурните компании, които се понижават с между 3,5% за Трейс груп холд АД и 15% за Мостстрой АД, макар и не със забележителни обеми“, заяви за Investor.bg Кирил Гарчев*, главен дилър в ИП Булброкърс.

„Днес SOFIX се намираше в „златната среда” спрямо нашия регион, понижавайки се заедно с индексите в Хърватска и Сърбия, а както обикновено Румъния и Централна Европа се представят по-добре и са на положителна територия към средата на сесията“, обясни той.

„Що се отнася до цялостната картина, всеки сам би могъл да избере от изключително богатия набор на негативни новини, като една от най-неприятните е, че дълговата криза започва да оказва влияние на очакванията за икономическата активност в Европейския съюз и да намира отражение в PMI индексите. Дали корелацията между БФБ и другите пазари ще се запази е под въпрос, но икономическите взаимоотношения и експортът ще бъдат повлияни без съмнение, ако тенденцията се запази“, завърши анализаторът.

Борсата днес отчете общ оборот от малко над 1 млн. лв., като 63% от него се дължеше на търговията с Арома. 4,5% от капитала на фармацевтичната компания бе прехвърлен през борсата. Големият пакет премина още в началото на сесията на цена 0,922 лв. (повишение от едва 0,2% спрямо вчера), но в края на търговията се сключиха няколко малки сделки на цена от 1,07 лв. - дневен скок от 16%.

От останалите дружества с най-голям оборот бяха Доверие (+1,3%) – 59 хил. лв., Холдинг Пътища (-6,3%) – 43 хил. лв., и Каолин (0%) – 31 хил. лв. Още при 7 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

Ако не броим търговията с Арома, на пазарите на акции и АДСИЦ се сключиха сделки за 368 хил. лв. Търговията с облигации бе за 5 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 10 хил. лв. 

На пазарите на акции и АДСИЦ имаше сделки с книжата на 68 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 26/37, като при 5 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Арома (+16,3%), а с най-голям спад са книжата на Мостстрой (-15,2%). 

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 18% от оборота на пазарите на акции и АДСИЦ.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
fallback