fallback

Бизнес лидерите по света отчитат ръст на случаите на измами и корупция

Бордовете на компаниите са все по-притеснени, но не са достатъчно подготвени да се справят с този риск

12:11 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнес лидерите по света са силно загрижени от увеличаващите се в последно време случаи на измами и корупция, се посочва в доклад на компанията за одит и данъчни и финансови консултации Ernst & Young.

76% от участвалите в проучването споделят, че бордовете на компаниите са все по-притеснени, но не са достатъчно подготвени да се справят с този риск, произтичащ от нарастването на корупцията в момент, когато икономиката започва отново да се развива.

Бизнес лидерите са особено притеснени за Латинска Америка (95%), Близкия Изток и Африка (87%), Централна и Източна Европа (84%) и Австралия (81%).

В анкетата, проведена между ноември 2009 и февруари 2010 г., са участвали над 1 400 главни финансови директори, началници на отдели за вътрешен одит и на правни отдели в най-големите компании в 36 държави по света.

Техните отговори показват, че измамите нарастват значително в някои региони. В Западна Европа броят на компаниите, станали жертва на значими измами през изминалите 2 години, е нараснал от 10% до 21%. Нивата на измами в Латинска Америка също остават високи - 21%, както и в Близкия Изток и Африка – 18%.

„Увеличаването на предприетите мерки срещу измамите, подкупите и корупцията е приоритет за много от основните пазари. Няма да е странно, ако срещу отделни управители и директори бъдат предприети съдебни процеси. Нещо повече, приемането на специален текст в Закона за подкупите във Великобритания е най-пресният пример за решителни действия за наказване на неетично поведение от страна на лица и корпорации. Той може да бъде приложен и на територията и на други държави”, смята Дейвид Стълб от отдела на Ernst & Young за разследване на международни измами.

Докладът посочва, че само 4 от 10 главни финансови директори, участници в анкетата, са извършили преглед на контрола и мерките за борба с измама и корупция през изминалите 12 месеца. Само 28% от анкетираните са били накарани да извършат оценка на риска от измама.

Най-добри резултати в това отношение има в Северна Америка, но в Централна и Източна Европа едва 18% от анкетираните са направили оценка на риска от измама през последната година.

45% от хората, отговарящи за правната част на бизнеса, смятат, че сигурността на данните ще бъде изключително важен въпрос през следващите 18 месеца. Реакцията на различни инциденти или при нормативни спорове често изисква преглед на информация в електронен формат, включително и електронни писма.

Половината от юристите, участващи в проучването, заявяват, че значението на електронните писма при разследване на измами се е увеличило рязко през последните 2 години. 35% обаче обявяват, че смятат да намалят разходите за следене на имейлите в компаниите и да се фокусират върху увеличаване на ефективността на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:43 | 03.09.22 г.
fallback