fallback

Ще промени ли военната инвазия в Украйна ядрената енергетика?

САЩ имат амбицията да си върнат мястото в този сектор, залагайки на нови технологии като малките модулни реактори

19:28 | 06.03.22 г. 8
Автор - снимка
Създател

Руската инвазия в Украйна показа още една заплаха за ядрената енергетика, която не сме виждали до този момент. Нападенията, извършени срещу Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, ще предизвикат нова вълна на страхове, особено сред хората, които смятат ядрените централи за оръжие и ги свързват с опасност за здравето, пише CNBC.

Действително за първи път в света се извършва подобно нападение над ядрена електроцентрала. В емоционално изявление украинският президент Володимир Зеленски коментира, че това е "ядрен терор". Повечето блокове са конструирани да издържат директно попадение на самолет, но конструкторите не са обмисляли досега защита от ракетен обстрел.

Днес Русия и Китай са световните сили, които доминират в ядрената енергетика, посочва CNBC. В момента в света работят 440 ядрени реактора в повече от 30 държави. 55 нови реактора се изграждат в момента, като 19 от тях са в Китай и само два в САЩ.

Така китайският ядрен енергиен сектор е най-бързоразвиващият се в световен мащаб. В момента в страната се повтаря ситуацията, наблюдавана в САЩ и Франция през 70-те  и 80-те години на миналия век. Част от мотивацията за Пекин са растящите нужди от енергия  и увеличаващата се средна класа.

Русия има своето устойчиво място в ядрената енергетика, като в момента три нови реактора се изграждат на територията на страната. Броят им е по-малък от този в Китай, но страната е водещ износител на ядрени технологии в световен мащаб - реакторите от типа ВВЕР са изградени в множество страни по света, включително и в България.

На фона на растящите сили на Китай и Русия, САЩ губи почвата в сектора. В страната ядрената енергия загуби добрия си образ след няколко големи ядрени инцидента - в Пенсилвания през 1979 година, в Чернобил през 1986 година и във Фукушима през 2011 година.

Сега климатичните промени и войната в Украйна обаче могат да променят много неща. Американският президент Джо Байдън подписа закон, който предвижда създаването на програма на стойност 6 млрд. долара за модернизирането на съществуващите в страната ядрени реактори.

САЩ ще могат да си върнат загубеното в ядрената енергетика. Атаката срещу Запорожката АЕЦ ще окаже натиск срещу репутацията на Русия и много руски компании ще бъдат под санкции. В същото време Китай отказа да гласува резолюция на МААЕ  за предотвратяване на атаки срещу ядрени централи, което също е в ущърб на ядрените ѝ амбиции.

Ядрените централи са скъпи и трудни за изграждане, но САЩ има амбициите да създаде следващото поколение реактори и да бъде фактор в ядрената енергетика. Една от нишите, в която страната може да пробие са малките модулни реактори. Технологията не е съвсем нова - тя съществува още от 50-те години на миналия век, но в последно време тя претърпява ренесанс, пише CNBC.

Тези реактори могат да бъдат изграждани със стандартно оборудване, което да ускори процеса и да намали цената. Проблемът на тази технология обаче е горивото - стандартните реактори използват обогатен до 5% чистота уран. При малките реактори използваният уран е обогатен до 19%, а според квалификацията на МААЕ обогатен до 20% чистота уран е ядрено оръжие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
fallback