fallback

Турция ще налага квоти за бежанци заради нарасналото недоволство преди изборите

В 16 провинции на страната бежанците вече съставляват една четвърт от населението

15:53 | 22.02.22 г.

Снимка: Bloomberg LP

Турция, където живеят най-много бежанци в света, започна да въвежда квоти за местожителство в някои области в отговор на антиимиграционните настроения, които нарастват преди президентските избори догодина, предава Bloomberg.

Хора, търсещи убежище, които вече са в Турция, няма да могат да се придвижват до 16 провинции, в които бежанците вече са 25% от населението, съобщиха турските медии, като се позоваха на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Сред забранените за бежанци области са Истанбул – търговският център и най-голям град в Турция, столицата Анкара и провинция Хатай на границата със Сирия.

Според Сойлу ограниченията вече се прилагат, но той не е уточнил откога е задействана политиката.

Държавните ръководители опитват да овладеят недоволството в момент, когато спадът на икономиката разпалва гнева заради присъствието на около 5 милиона бежанци, които се конкурират с турските граждани за работни места и подлагат на натиск здравните служби. Задълбочаващите се икономически затруднения подкопават популярността на турския президент Реджеп Ердоган, който се очаква да се бори за преизбиране догодина.

Около 4 милиона сирийци, които избягаха от гражданската война в родината си, живеят в повечето случаи мирно с турците. Но те все повече са възприемани като заплаха за икономиката, социалната политика и сигурността, особено от семействата с ниски доходи, които са основните избиратели на Ердоган и едва свързват двата края заради растящите цени.

Сойлу заяви, без да дава повече подробности, че някои бежански семейства ще бъдат преместени по желание в други области, където хората, търсещи убежище, са по-малко. Предишни опити за преместване на бежанци бяха неуспешни.

Турция тихомълком прекрати политиката си на отворени врати за бежанците преди няколко години, въпреки че хиляди хора от Близкия изток, Азия и Африка влизат в страната всяка година с надеждата да стигнат до Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:21 | 06.09.22 г.
fallback