fallback

1500 американци все още са в Афганистан

Талибаните поискаха техническа помощ от Турция за управлението на летището в Кабул

22:37 | 25.08.21 г.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен. Снимка: Bloomberg LP

САЩ имат информация за около 1500 американци, които все още са в Афганистан, но не смятат, че всички искат да напуснат страната, съобщи държавният секретар Антъни Блинкен, цитиран от Bloomberg.

Американски представители са разговаряли с около 500 от тези американци и „агресивно“ опитват да стигнат до останалите, допълни Блинкен. „Продължаваме да сме неумолими в обсега си“, заяви американският държавен секретар и изтъкна множеството затруднения пред САЩ в получаването на информация кои американци все още живеят в Афганистан.

Изявлението на Блинкен беше направено след като дни наред представители на администрацията на Байдън отказваха да разкрият колко американски граждани са останали в Афганистан с наближаването на поставения от президента краен срок за изтеглянето на американските сили. През последните дни представители както на Държавния департамент, така и на Пентагона съобщаваха само, че в страната остават „няколко хиляди“ американци.

В сряда Пентагонът съобщи, че американски военни самолети са евакуирали 11 200 души от Афганистан през последните 24 часа. Други 7800 души са отпътували със съюзнически самолети, допълни генерал-майор Уилям Тейлър. От началото на евакуациите около 88 хил. души са били изведени от Афганистан от САЩ и съюзниците им, уточни той.

Междувременно Ройтерс съобщи, позовавайки се на двама турски официални представители, че талибаните са поискали от Турция техническа помощ за управляването на летището в Кабул след заминаването на чуждестранните сили, но са настояли турската армия също да се изтегли напълно до крайния срок в края на август.

Искането на талибаните изправя Анкара пред трудното решение дали да приеме опасната задача, е казал един от представителите.

Населената предимно с мюсюлмани Турция беше част от мисията на НАТО в Афганистан и все още има стотици военни на летището в Кабул. Представителите са заявили, че те са готови да напуснат в кратък срок.

„Талибаните поискаха техническа подкрепа за управлението на летището в Кабул“, е заявил високопоставен турски представител, но е добавил, че искането на талибаните всички турски военни да напуснат страната ще усложни евентуална мисия.

„Гарантирането на безопасността на служителите без турските въоръжени сили е рискована работа“, отбелязал представителят, пожелал да остане анонимен.

Разговорите с талибаните по въпроса продължават, а в същото време подготовката за изтеглянето на войските е завършена, уточнил той.

Не е ясно дали Турция ще се съгласи да предостави техническа помощ, ако войските ѝ не са там, за да гарантират сигурността. Друг турски представител е заявил, че окончателното решение ще бъде взето до 31 август – крайния срок за чуждестранните сили да напуснат страната и да сложат край на 20-годишното военно присъствие в Афганистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
fallback