fallback

Пуч за пучистите в Мали

Временният президент на страната Ба Ндау и министър-председателят Моктар Уан са били арестувани от военни

13:38 | 25.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Временният президент на Мали Ба Ндау и министър-председателят Моктар Уан са били арестувани във вторник от местните военни, недоволни от реформите на преходния кабинет, в преврат, който разтърси африканската държава, потопена от години в дълбока криза, предава DPA.

Ндау и Уан оглавяваха преходното правителство, създадено след преврат през август 2020 г., за да избегнат заплахата от международни санкции. Днес двамата са били доведени до военен лагер в Кати на 15 километра северозападно от столицата Бамако. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова двамата задържани да бъдат незабавно освободени, а ЕС осъди „отвличането". 

Гутериш написа в Twitter, че е дълбоко загрижен от новината за задържането на „цивилните лидери на малийския преход". „Изисквам безусловното им освобождаване“, призова той.

Мисията на ООН Minusma, която трябва да подкрепя мирния процес в западноафриканската държава, направи подобно изявление. Тя призова също така отговорните да понесат последиците от деянието си.

В Брюксел лидерите на ЕС осъдиха това, което описват като „отвличане" на малийския президент и министър-председател. „Това, което се случи, е сериозно и обезпокоително и ние сме готови да обмислим необходимите мерки", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред репортери след срещата на върха на 27-те държавни ръководители на ЕС.

Няколко часа по-рано с указ  лидерите на преходното правителство назначиха нов кабинет, в който военните ще заемат стратегически важни постове въпреки обещанията за противното, което породи съмнения относно ангажимента за провеждане на избори в началото на следващата година.

При пренареждането за армията са останали стратегическите министерства, които военните вече контролираха в правителството, но двама лидери на преврата - бившият министър на отбраната Садио Камара и бившият министър на сигурността, полковник Модибо Коне, са били изключени. Междувременно в столицата се разпространиха слухове за възможен държавен преврат, въпреки че градът остава спокоен. Военните ще оглавяват министерствата на отбраната, сигурността, териториалната администрация и националното помирение, съобщи правителството в понеделник вечерта. Назначени са общо 25 министри; единадесет от тях са нови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
fallback