fallback

Банките за развитие се въздържаха да спрат инвестициите във въглища

Азиатските кредитори се обявиха срещу ограниченията по време на първата среща на 450 инвестиционни банки

10:24 | 12.11.20 г.

По време на първия си форум банките за развитие в световен мащаб заявиха своята подкрепа за мерки за опазване на климата и Парижкото споразумение, но се въздържаха от заявката, че се отказват от инвестиции в изкопаеми горива, съобщи Ройтерс.

Първото по рода си събиране на 450 банки за развитие, които годишно инвестират над 2,3 трилиона долара в инвестиционни проекти, беше организирано онлайн от френското правителство.

Основната тема са инвестициите в зелената икономика - възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност и чисти технологии.

И въпреки очакванията организациите не заявиха готовност да спрат инвестициите в изкопаеми горива. Една от причината за това са азиатските кредитори, водени от Азиатската банка за развитие, която отказа да подпише декларация в тази насока.

Въпросът за спирането на инвестиции във въглищни проекти ще остане за срещата на организациите през 2021 година.

В проекта за декларация, до който Ройтерс има достъп, е записано, че банките ще разгледат обхвата на инвестициите в изкопаеми горива и ще изготвят по-строги инвестиционни критерии.

Дни преди срещата европейски инвеститори вече съобщиха, че няма да подкрепят въглищни проекти, а само след няколко години ще игнорират и природния газ, смятан за чиста алтернатива на въглищата и петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:06 | 13.09.22 г.
fallback