IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отказва да удължи одобреното от ООН оръжейно ембарго срещу Иран

Прекратяването на забраната за продажбата на оръжия е важна за Русия, тъй като това ще сближи повече Москва и Техеран

15:08 | 28.12.19 г. 21
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: архив Ройтерс

Русия отказва да удължи одобреното от ООН оръжейно ембарго срещу Иран, което изтича през октомври следващата година, съобщава Bloomberg. САЩ предупреждават, че премахването на ембаргото е заплаха за глобалната сигурност.

„Не сме готови да изпълним препоръката на американските ни колеги“, коментира заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран от новинарската агенция Интерфакс.

По-рано тази година държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че възобновяването на продажбите на оръжия за Иран ще позволи на страната да създава напрежение в световен мащаб.

Планът за премахването на ембаргото след 5 години бе част ядрената сделка с Иран от 2015 г., от която САЩ се оттеглиха през 2018 г. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп следва политика на максимален натиск срещу Иран, за да принуди правителството в Техеран да се върне на масата на преговорите. Русия, Китай и Европейският съюз безуспешно се опитват да спасят знаковата сделка за ограничаването на ядрената активност на Иран. Формално споразумението още е в сила, но не се спазва от Техеран.

„Прекратяването на забраната за продажбата на оръжия е важна за Русия, тъй като това ще сближи повече Москва и Техеран, а и ще доведе до отварянето на последния голям и неизползван оръжеен пазар в света“, коментира Руслан Пукхов, директор на Центъра за анализи на стратегии и технологии, който е с фокус върху оръжейната индустрия. Според доклад на института Иран може да се превърне в голям клиент на руска техника като бойни изтребители, подводници и въздушни системи за отбрана.

Оръжейното ембарго възпрепятства Иран от купуването на оръжия за нападения. Преди време Русия продаде противовъздушната си система С-300 на Иран, след като прекрати въведен по препоръка на Израел мораториум.

Още новини можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 2
Achtung
преди 4 години
Това XGAM-87 Skybolt е балистична ракета, качена на самолет с двигатели с твърдо гориво, нищо особенно. Това което се обсъждат по света е:https://en.m.wikipedia.org/wiki/Scramjet
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 4 години
Мухливи ***, може да провериш твърдението на този руснак : " Если говорить про прорывы, то изучаем Douglas XGAM-87 Skybolt.Это 1958 год! И это США.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 4 години
А какво мислят руснаците по въпроса??? Ами : " Законы физики ещ никто не отменял, хотя.... для пропаганды нет ничего невозможного."PS САЩ имат хиперзвукови носители поне от 50 години. Безкрайно несигурни и неточни. Напоследък нещата се прецизират но недостатъчно. За русия стават. Така че му.жика е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
Ако не сте разбрали, хиперзукът ще стане още по-бърз, лазери ще има на самолети.Т.е. ято дронове в обсег щъка още броени секунди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
https://youtu.be/lIdvVX_VQuwНешуточный ажиотаж на Западе: Россия увеличивает отрыв в гиперзвуке. ЕКС контролирует ВСЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 34
mavericos4
преди 4 години
Някой е очаквал нещо различно от лилиПутин ? Севернокорейският пачун и сирийския му колега също ще го подкрепят, все пак политикотерористите като тях се държат до последно, до гроб на власт, тя си идва в следствие от всенародната мизерия, която търпят заради политиките им. Много се радвам, че през 2020-та навлиза нов пакет от санкции срещу Русия, тогава ще гледате кон боб яде ли, Крим, Донбас, Луганск и нахлуването в Грузия през 2008-*** ще им изелзе солено. Жалко само , че руския народ ще изтърпи недъзите на путинската политика, но щом си го избират и тачат, да си търпят последиците. Впрочем Путин до последно ще крепи Иран, защото се страхува рухването на режимите в региона да не заразят и демократично мислещите иранци и това да бутне и Аятулашко-хаменейската диктаура. А и диктатурите са добър купувач на оръжия от демократичните страни.Който се е сближил с Русия или бившата п0срана империя, все е патил, България е пример за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 38
korn
преди 4 години
Няма нужда да подкрепяш, просто се наведи и излъскай руския ботуш. После заминавай за Иран да се молиш на Алах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 10
Shadow1
преди 4 години
В случая ще подкрепя руската реакция. Все пак не може да санкционирам постоянно някого и да очаквам от тях да следват моите действия, които в случая вървят против бизнес интересите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 13
Shadow1
преди 4 години
Защо не се кандидатираш и ти за президент и да му дадеш пример как се продават оръжия със съвест и чест ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 41
korn
преди 4 години
Защитника на християните Путин продава оръжия на Гвардейците на ислямската революция от Иран. Преди това продаде оръжия на ислямистите Ердоган и Асад. Такав лицемер християнския свят не е виждал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още