IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отказва да удължи одобреното от ООН оръжейно ембарго срещу Иран

Прекратяването на забраната за продажбата на оръжия е важна за Русия, тъй като това ще сближи повече Москва и Техеран

15:08 | 28.12.19 г. 21
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: архив Ройтерс

Русия отказва да удължи одобреното от ООН оръжейно ембарго срещу Иран, което изтича през октомври следващата година, съобщава Bloomberg. САЩ предупреждават, че премахването на ембаргото е заплаха за глобалната сигурност.

„Не сме готови да изпълним препоръката на американските ни колеги“, коментира заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран от новинарската агенция Интерфакс.

По-рано тази година държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че възобновяването на продажбите на оръжия за Иран ще позволи на страната да създава напрежение в световен мащаб.

Планът за премахването на ембаргото след 5 години бе част ядрената сделка с Иран от 2015 г., от която САЩ се оттеглиха през 2018 г. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп следва политика на максимален натиск срещу Иран, за да принуди правителството в Техеран да се върне на масата на преговорите. Русия, Китай и Европейският съюз безуспешно се опитват да спасят знаковата сделка за ограничаването на ядрената активност на Иран. Формално споразумението още е в сила, но не се спазва от Техеран.

„Прекратяването на забраната за продажбата на оръжия е важна за Русия, тъй като това ще сближи повече Москва и Техеран, а и ще доведе до отварянето на последния голям и неизползван оръжеен пазар в света“, коментира Руслан Пукхов, директор на Центъра за анализи на стратегии и технологии, който е с фокус върху оръжейната индустрия. Според доклад на института Иран може да се превърне в голям клиент на руска техника като бойни изтребители, подводници и въздушни системи за отбрана.

Оръжейното ембарго възпрепятства Иран от купуването на оръжия за нападения. Преди време Русия продаде противовъздушната си система С-300 на Иран, след като прекрати въведен по препоръка на Израел мораториум.

Още новини можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 6 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Руснаците не могат един самолет да вкарат в серия, седнали да пропагандират хипер-мипер-пипер ракети. Преди няколко дни първия СУ-57 се тръшна в земята, а те се хвалят че ракета на хиперзвукова скорост карали да прави лупинги. Детски истории.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Чем хуже, тем лучше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 0
Вся власть Советам!
преди 4 години
Така е. Ако ракетата е "обвита" в плазма няма как да се управлява от вън, защото радиовълните не проникват през плазмата. Ракетата все пак може да маневрира с цел заблуда на ПРО ако предварително е била програмирана. Което поставя два проблема: 1. При маневрирането скоростта бързо спада и е по-лесна за поразяване от ПРО2. При маневрирането с толкова висока скорост ракетата не издържа на натоварването и се разпада. Смята се че точно това се е случило на ракетата от великия пуск миналата година. Никой не успя да намери целта, която ракетата е поразила, а тяло с тегло 2 тона забиващо се в земята с 4-5 Маха прави кратер та знае ли се.Впрочем пенсионирани руски експерти не на хранилка при Путин казаха че в момента с класичските балистични ракети с касетъчни бойни глави при масирана атака и отлична работа на американските ПРО САЩ ще бъдат унищожени към 50-60 пъти. Пълна замяна с хиперзвукови ракети ще доведе до това че САЩ ще бъдат унищожени 60-70 пъти. Т.е. няма никаква промяна в ситуацията, а разходите за превъоръжаване биха били огромни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 5
tisia
преди 4 години
Хей, *** нещастен! ...явно не си научил най-важния урок от живота, а той е че всеки сърба надробената от него самия попара. Та да ти кажа, че твоята ще е много горчива. Трудно ще я преглъщаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
*** ти не знайш ли???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Ми те за изкуствени с постепенно нарастване на кристалната решетка. Водят се технически. Идеята е че ако владеят плазмата ще успеят ха направят природни, който по принцип са ювелирни и имат стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Както си тръгнал и дуупе ще дадеш на Стоенча!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 6
tisia
преди 4 години
...приятели, предлагам с благотворителна цел да съберем някой лев и да ги дадем на наш стоенча. Празници са все пак а той на спира да работи и работи. Да помогнем де, че тези маскари от хамерика за България явно не плащат добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
В статията която си посочил е описан пробива около 2000 -ната година. Не знаех обаче, че и австралийците са по-напред от руснаците в хиперзвука. Те също са участвали в програмата HyShot. Всичко това са алабализми, защото в плътните слоеве на атмосферата ракетите се движат с 5 мах, което вече не е хиперзвук. Никой не може да обясни как при създаването на плазма(при определена скорост тялото лети в такъв облак) Малкия Мук командва ракетата да прави лупинги. Вчера един руски зевзек пишеше, че ако владеят плазмата руснаците по-добре да правят диаманти, а не ракети. Повече нямам намерение да се занимавам с пропагандата им, но настина са смешни в напъните си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Какво ще кажеш за Х -43 ??? Той е малко по-нов, от 2000 година. Разстоянието между САЩ и русия в тези технологии е около 40 години, след толкова руснаците се сдобиха със своя ракета "круз". Авангарда им е копие на Х -43. Трябва ли да обяснявам, че хиперзвуковите носители са априорно несигурни и неточни и затова САЩ не са качили бойни глави на тях??? Иначе за пропаганда стават. " X-43 беспилотный экспериментальный гиперзвуковой летательный аппарат, построенный по программе NASA Hyper-X разработка самолта с прямоточным реактивным двигателем. Для разгона (вывода на требуемую скорость и высоту) использовался разгонный блок ракеты Пегас.Первый вариант X-43A разрабатывался с целью достижения скорости выше числа Маха 7 около 8 тысяч км/ч (2,24 км/с) на высоте 30 000 м или более. Разрабатывался как система одноразового использования. Построено всего три модели.Первый полт июнь 2001 года (неудача, уничтожен через 11 секунд после сброса по команде офицера безопасности, упал в Тихом океане). Заключение NASA о причине неудачи ошибки системы управления. Два других успешно выполнили программу прямоточный реактивный двигатель работал 10 секунд, затем следовало 10-минутное планерное снижение. Обе модели утонули в Тихом океане.Второй полт X-43A 27 марта 2004 год, прошл в штатном режиме.Третий полт установил рекорд скорости в 11 850 км/ч (Мах 9,6 = 3,2 км/с) 16 ноября 2004 года"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още