fallback

Аржентинската валута и борсовите индекси в страната се сринаха заради изборите

Песото се обезцени с 25% спрямо долара само за ден

11:13 | 13.08.19 г.

Аржентинското песо и фондовата борса отчетоха резки движения в посока надолу в понеделник, след като президентът Маурисио Макри беше победен от опозиционния кандидат Алберто Фернандес в първичните избори в неделя, съобщава CNBC.

Макри загуби с далеч по-голяма разлика от очакваното, което хвърля сериозно съмнения относно шансовете за преизбиране на президента през октомври.

Пазарът на акции в Аржентина пропадна с над 30% в понеделник, а аржентинското песо се обезцени с 25% спрямо долара. Доходността на доминираните в евро аржентински облигации  нарасна с почти 3%. 

Резултатите от неделния вот сочат, че сегашният президент Маурисио Макри ще води тежка битка на изборите през октомври, а популистите, управлявали Аржентина през по-голяма част от изминалите две десетилетия, получават сериозен шанс да се завърнат на власт, пише БТА.

В началото на търговията вчера доларът се разменяше в държавната Banco Nacion срещу 51,50 аржентински песо. В петък търговията приключи на равнище 46,15 песо за долар.

Книжата на компанията за финансови услуги Grupo Financiero Galicia, която е с пазарна капитализация от 2,5 милиарда долара, изгубиха 60 процента от стойността си. Всички банки бяха засегнати сериозно, както и строителните компании и компаниите за инфраструктурни услуги.

Президентските избори са на 27 октомври. За да бъде избран за президент още на първи тур, даден кандидат трябва да победи с най-малко 45 процента от гласовете или да спечели 40 процента с преднина повече от 10 пункта пред този, който е на второ място. В противен случай ще има балотаж на 24 ноември.

При сценарий, при който печели Фернандес, новият президент би могъл да отмени икономическите реформи, въведени от администрацията на Макри - включително мерки, свързани със спасителния пакет на Международния валутен фонд, посочва CNBC. А според анализатори това най-много тревожи пазарите.

От Banco Nacion заявиха в понеделник, че централната банка на Аржентина може да повиши лихвените проценти в опит да управлява пропадането на валутата. Има обаче опасения, че това може да доведе до паническа реакция на пазарите.

Трейдърите ценообразуват 75% шанс Аржентина да спре плащанията по дълга си в следващите пет години, посочва Bloomberg. А в петък вероятността е била 49%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
fallback