fallback

Застрахователите ще трябва да изплатят рекордни суми за щети през 2017 г.

За миналата година ще бъдат удовлетворени искове от природни бедствия на стойност 135 млрд. долара

14:46 | 04.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Застрахователи ще трябва да изплатят рекордните 135 млрд. долара на потърпевши през 2017 г. - най-високата такава сума досега, след като миналата година изобилстваше от природни бедствия, включително урагани, земетресения и пожари.

Според данните на германския презастраховател Munich Re, цитирани от Ройтерс, щетите, причинени през изминалата година, възлизат на 330 млрд. долара (включително тези без застраховка).

Това е втората по стойност на нанесените щети година според статистиката. Преди нея е само 2011 г., когато силно земетресение, последвано от цунами, опустоши Япония. 

Макар отделните природни бедствия да не се свързват директно с климатичните промени, глобалното затопляне играе роля в промените на времето, посочва още Ройтерс. Според Munich Re в бъдеще трябва да се очакват още екстремни природни явления.

„Наблюдаваме нова норма“, посочва Ернст Раух, ръководител на корпоративния център за климата на презастрахователя. Според него 2017 г. не е изключение. Той допълни, че от 2005 г. насам разходите по застраховани щети многократно са преминали прага от 100 млрд. долара.

Сред тежките природни бедствия от миналата година са ураганите „Харви“, „Ирма“ и „Мария“, които нанесоха сериозни щети в САЩ и Карибите, както и пожарите в Калифорния и земетресението в Мексико, при които бяха отнети множество животи, а редица домове и инфраструктура бяха разрушени.

През декември компанията Swiss Re изчисли, че изплатените застраховки от бедствия ще бъдат 136 млрд. долара през 2017 г. - третата по големина сума за сектора, която обаче включва и щетите, причинени от човешка ръка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
fallback