fallback

Конгрес на сирийския национален диалог ще се проведе през ноември в Сочи

33 движения и партии са поканени да изпратят свои представители в южния руски град

20:37 | 31.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Конгрес на сирийския национален диалог ще се състои на 18 ноември в Сочи, съобщи днес руското министерство на външните работи, предаде ТАСС. 

В съобщението се изброяват 33 движения и партии, поканени да изпратят свои представители в южния руски град. Сред тях са Върховният комитет за преговори, "Южният фронт" на Сирийската свободна армия, организации на сирийските кюрди, както и организации на сирийската опозиция в чужбина със седалища в Кайро, Рияд, Истанбул, Париж, Женева и Мадрид. 

Страните гаранти за примирието в Сирия - Иран, Русия и Турция - се споразумяха да обсъдят в рамките на женевския мирен процес под егидата на ООН руското предложение за свикване на Конгрес на сирийския национален диалог. Това се казва в съвместна декларация на пратеници на трите страни, разпространена в Астана. В нея се добавя, че дипломати от страните гаранти ще се съберат в казахстанската столица през втората половина на декември. 

"Правителството в Дамаск е готово да участва в конгреса в Сочи", заяви в Астана сирийският посланик в ООН Башар ал Джаафари. По думите му конгресът е следствие от диалога с руските съюзници и от победите на бойното поле. Казахстанският министър на външните работи Кайрат Абдрахманов каза, че делегациите на Иран, Русия и Турция са констатирали напредък в борбата с "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 07.09.22 г.
fallback