fallback

IAEA: Темпът на строителство на нови ядрени централи трябва да се ускори

Иран спазва ангажиментите си по споразумението със западния свят, установиха от Агенцията

12:47 | 30.10.17 г. 1

Развитието на ядрената енергетика е от съществено значение за обезпечаването на нуждите от чиста енергия в световен мащаб. Този коментар направи ръководителят на Международната агенция за ядрена енергетика (IAEA) Юкио Амани, цитиран от ТАСС, по време на международен форум в Абу Даби.

Той препоръча да бъде увеличен темпът на строителство на нови ядрени мощности в световен мащаб. В момента 70% от енергията в света се произвежда от изкопаеми източници, които са сред основните замърсители на околната среда.

Като източници на чиста енергия се отнасят и възобновяемите енергийни източници, но те не могат изцяло да покрият потреблението на съвременната икономика.

„За да бъдат покрити нуждите от енергия, в дългосрочен план ние трябва оптимално да използваме всички източници“, коментира Амани. За него ядрената енергия е в състояние да обезпечи ръста на съвременната икономика, ако страните искат да изпълнят изискванията в Парижкото споразумение.

По данни на IAEA в момента в света работят 448 ядрени централи, строят се 57 и още около 30 държави са заинтересовани от изграждането на ядрена мощност.

От Агенцията коментираха преди ден и че Иран изпълнява своите задължения към ядрената сделка, подписана със западния свят през 2015 година, пише AFP. По силата на това споразумение бяха премахнати ограничения и забрани за свободна търговия с Техеран срещу обещанието да бъдат прекратени опити за ядрено въоръжаване.

Преди месец американският президент Доналд Тръмп заплаши, че може да се оттегли от споразумението, което ще постави под въпрос и неговото съществуване.

Амани посочи, че при подписването на сделката Иран е бил много близо до намиране на технология за обогатяване на уран, която да позволи произвеждането на ядрена бомба. Сега тази дейност е преустановена и страната спазва своите ангажименти, посочи още той и допълни, че при прекратяване на сделката не е ясно какъв ще бъде ответният ход на Техеран. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:40 | 09.09.22 г.
fallback