fallback

Икономиката на Бразилия расте за второ поредно тримесечие

Добрите резултати подхранват надеждите за излизане на страната от най-дълбоката рецесия в историята ѝ

17:53 | 01.09.17 г.

Икономиката на Бразилия се разширява за втори последователен месец на фона на възстановяване на потребителските разходи, подхранвайки надеждите за излизане на страната от най-дълбоката рецесия в историята ѝ, съобщава Wall Street Journal.

Брутният вътрешен продукт на Бразилия се е увеличил с 0,2% през второто тримесечие спрямо предишните три месеца, сочат сезонно изгладените данни, и с 0,3% на годишна база, съобщи Бразилският институт по география и статистика в петък. Резултатите са малко по-добри от очакванията, тъй като медианната оценка на икономистите, анкетирани от местната медия Agência Estado, бе БВП да остане без промяна спрямо предишното тримесечие.

Търсенето е подкрепено от ръст от 1,4% на тримесечна база на потребителските разходи. Според икономистите това се дължи основно на решението на правителството да позволи около 30 млн. работници да изтеглят около 14 млрд. долара от федералния фонд за застраховка при безработица тази година, като част от усилията за възстановяване на растеж. Най-слабата инфлация от 1999 г. и съответният спад на лихвените проценти също са помогнали да се освободят доходи.

Данните обаче оставят редица въпроси отворени, например дали възстановяването на Бразилия ще продължи и, ако това се случи, с какъв темп.

Разходите в публичния сектор намаляват за четвърто поредно тримесечие, след като правителството на Бразилия продължава да се бори с огромен бюджетен дефицит, за чието запълване финансовото министерство смята, че са нужни години. В същото време инвестициите са се свили за 14-ти път през последните 15 месеца, което предполага, че компаниите остават скептично настроени за перспективите пред икономиката.

БВП на Бразилия се сви със 7,8% през 2015 и 2016 г., с което отбеляза най-дълбокия икономически спад от над век, сочат официални оценки. Икономистите, анкетирани от централната банка на Бразилия, очакват БВП да се разрасне с 0,4% през 2017 г. и с 2% през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:20 | 13.09.22 г.
fallback