fallback

Русия заплашва САЩ с ответни мерки заради изгонените от Обама дипломати

Москва очаква Вашингтон да й върне и конфискувано дипломатическо имущество

18:48 | 12.05.17 г.

Русия може да предприеме ответни мерки срещу САЩ заради изгонването на 35 руски дипломати от предишното американско правителство заради обвинения в шпионаж. Москва очаква и да й бъде върнато иззето при този случай дипломатическо имущество, заяви днес висш руски служител, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Ние очакваме да ни бъде върнато руско дипломатическо имущество, незаконно конфискувано преди Нова година от предишните американски власти", каза Юрий Ушаков, помощник на руския президент Владимир Путин.

"Решихме да не отговаряме веднага на това грубо отношение, но никой още не е отменил принципа на взаимност в дипломацията. Нашето търпение не е безгранично", заяви той.

По думите му руският външен министър Сергей Лавров е повдигнал въпроса за дипломатическото имущество по време на посещението си във Вашингтон тази седмица.

Ушаков каза, че Русия още през декември миналата година е предупредила САЩ, че "е необходимо ситуацията да се върне в изходната точка". "Ако това не бъде направено, разбира се, на дневен ред ще бъдат ответни мерки от руска страна", заяви той.

Предишният американски президент Барак Обама нареди изгонването на 35 руснаци в края на декември и наложи санкции на две руски разузнавателни служби заради участието им, според него, в хакерски действия срещу политически организации във връзка с президентските избори в САЩ през ноември.

Руският президент Владимир Путин каза тогава, че няма веднага да предприема ответни мерки и ще изчака поне встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп на 20 януари, преди да реши как да действа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
fallback