fallback

Тръмп ще обособи зони за сигурност в Сирия

Пентагонът трябва да е готов с план за безопасните зони до 90 дни след подписването на указа за тях

10:30 | 26.01.17 г. 1

Американският президент Доналд Тръмп заяви пред телевизия ABC намерението си да бъдат създадени зони за сигурност в Сирия, предават световните агенции.

"Непременно ще създам зони за сигурност в Сирия", коментира Тръмп в интервюто, съобщава БТА.

Той казва, че Европа е допуснала огромна грешка, като е позволила на милиони бежанци да се озоват в Германия и в други европейски страни.

"Това е катастрофа. Не искам подобно нещо да се случи и в САЩ", посочва американският президент.

Очаква се Тръмп да подпише указ, с който ще натовари Държавния департамент и Пентагона със задачата да разработят план за обособяването на безопасни зони за цивилни бежанци в Сирия и други съседни на Сирия страни. Планът трябва да бъде подготвен в срок от 90 дни от датата на указа.

В обособените зони в самата Сирия и в съседни страни сирийските граждани, напуснали домовете си заради войната, ще изчакат окончателното уреждане на техния въпрос. То може да се изразява в разселване в трета страна или в репатриране.

В интервюто за ABC Тръмп казва още, че нелегалните имигранти, дошли в САЩ като деца, не трябва да се притесняват, че ще бъдат депортирани. "Ние имаме големи сърца. Ние ще се погрижим за всички", коментира той и допълва, че в следващите четири седмици администрацията ще представи политика в тази насока.

В същото интервю Тръмп казва още, че САЩ няма повече да информират предварително за плановете на Пентагона. "Когато става дума за въоръжените сили, не искам нищо да се обсъжда. Искам делата да предшестват думите", коментира той.

Това е и негласна критика към администрацията на Барак Обама, обявила предварително плановете си за освобождаването на Мосул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:50 | 11.09.22 г.
fallback