fallback

Лидерът на ИДИЛ все още е жив, според Пентагона

Ал-Багдади винаги е поддържал голяма дискретност за разлика от създадената от него групировка, която се стреми към публичност

10:14 | 31.12.16 г. 3

Изключително дискретният ръководител на групировката ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади е жив въпреки положените от коалицията срещу джихадистите усилия за елиминирането му, заяви снощи представител на Пентагона, цитиран от Франс прес.

"Мислим, че ал-Багдади е жив и все още ръководи Ислямска държава", заяви Питър Кук, говорител на Пентагона, в интервю за CNN. "Правим, всичко по силите си" за откриването и премахването му, добави той.

"Бихме използвали всякакъв случай, за да му наложим наказанието, което заслужава", увери Кук.

Ал-Багдади винаги е поддържал голяма дискретност за разлика от създадената от него групировка, която се стреми към публичност. Лицето му се е появявало само в един единствен видеозапис на ИДИЛ от установяването на неговия самопровъзгласен халифат в Ирак и Сирия през юни 2014 година. Записът беше заснет в Мосул, големият южен иракски град, който иракските сили се борят да отнемат от джихадистите.

Периодично се появяват слухове за смъртта на Ал-Багдади, но няма достоверна информация, припомня АФП. Представителите на Пентагона обикновено не отговарят на въпросите за местонахождението му.

Според Питър Кук обаче самопровъзгласилият се "халиф" днес е изолиран, след като въздушните удари на коалицията намалиха рязко числеността на екстремистката групировка. "Той има проблеми да намира съветници и довереници, с които да говори, защото много от тях вече не са между нас", подчерта говорителят на Пентагона.

Този месец държавният департамент на САЩ увеличи на 25 милиона долара наградата, предложена на всеки, съобщил информация, довела до залавянето на ръководителя на ИДИЛ. Наградата беше обявена през 2011 г. и възлизаше на 10 милиона долара.

Вчера CNN съобщи, че през последните седмици САЩ получават информация за придвижването на ал-Багдади. Цитираният от мрежата анонимен източник обаче не съобщи дори дали лидерът на джихадистите се намира в Ирак или в Сирия, отбелязва АФП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 05.09.22 г.
fallback