fallback

Мелбърн ще се раздели скъпо с пристанището си

Почти 10 млрд. австралийски долара ще влязат в хазната на града

18:19 | 19.09.16 г.
Автор - снимка
Създател

Приватизацията на пристанището на Мелбърн ще вкара изненадващо високо количество пари в хазната. Една инвеститорска група с участието на китайски държавен инвестиционен фонд ще плати 9,7 млрд. австралийски долара (6,55 млрд. евро) за съоръжението, обяви правителството на щата Виктория, цитирано от DPA.

По този начин очакванията им са ясно превишени: те очакваха приходи от само 5,8 млрд. австралийски долара. Сред купувачите е китайският суверенен фонд China Investment Corp,, който ще държи една пета от Мелбърнското пристанище. Дялове в същата големина ще получат и австралийският държавен фонд The Future Fund, както и канадският пенсионен фонд Ontario Municipal Employees' Retirement System. Сред новите собственици са освен това редица американски фондове и южнокорейски пенсионен фонд. 

Всички чуждестранни купувачи вече са получили „зелена светлина“ от властите. Те ще встъпят във владение на съоръжението за първоначално 50 години.

В момента щатите в Австралия и централната власт продават активи за над 100 млрд. австралийски долара, а с парите трябва да се погасяват дългове.

През изминалия месец финансовият министър на страната Скот Морисън отказа оферти на компании от Китай и Хонконг за оператора на електрическите мрежи Ausgrid, позовавайки се на националната сигурност. Впоследствие китайското Министерство на търговията предупреди за „сериозни последици за готовността на китайските фирми да инвестират в чужбина“.

Двете страни водят от декември 2015 г. преговори за сключване на споразумение за свободна търговия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
fallback