fallback

САЩ и Израел се договориха за военната помощ

За 10 години Тел Авив ще получи 38 млрд. долара - най-голямата военна помощ към момента

10:17 | 14.09.16 г. 20

САЩ и Израел се споразумяха за оказването на военна помощ. Сделката предвижда Тел Авив да получи 38 млрд. долара през следващите 10 години, съобщава FT.

След няколкомесечни тежки преговори между двете страни американският Държавен департамент съобщи, че ще бъде подписан меморандум за разбирателство.

Споразумението предвижда всяка година в продължение на 10 години Израел да получава по 3,8 млрд. долара годишно. В момента страната получава от администрацията на американския президент Барак Обама по 3,1 млрд. долара на година.

Сегашното споразумение изтича през 2018 г. Новото влиза в сила от 2019 г. и ще важи до 2028 г.

Актуализираната помощ обаче е значително по-малка в сравнение с исканата от израелския премиер Бенямин Нетаняху – 4-5 млрд. долара годишно, отбелязва изданието.

С подписването на споразумението израелското правителство обаче прави и някои компромиси. Сделката изключва възможността Тел Авив за използва средствата, за да придобива системи от собствената си отбранителна индустрия. По принцип всички подобни споразумения задължават реципиентите да се ползват само от американски доставки.

Според АП Израел се е съгласил и да не лобира повече пред Конгреса за допълнително финансиране над предвиденото в бюджета, освен ако не се стигне до война.

Двете правителства стигнаха до споразумението въпреки на моменти буквално отровните взаимоотношения между Обама и Нетаняху. През миналата година израелският лидер остро разкритикува американския президент пред Конгреса заради ядрената сделка с Иран, което предизвика криза в отношенията между двамата.

Освен че искаха по-голяма военна помощ, представителите на Израел се опитваха да отложат сделката за след изборите на президент в САЩ. Администрацията на Обама обаче оказваше натиск за подписването на споразумение преди вота през ноември.

По принцип републиканската партия в САЩ е един от най-яростните критици на Израел и не би оказала такава подкрепа на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
fallback