fallback

Съветът за сигурност на ООН осъди ядрения тест на Северна Корея

Организацията е под засилен натиск да разшири санкциите срещу страната, като този път и Китай вероятно ще се присъедини

10:06 | 10.09.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) осъди остро последния ядрен тест на Северна Корея. Организацията веднага започва консултации за нови “подходящи мерки” срещу страната, съобщава Ройтерс.

В изявление на Съвета се посочва, че Пхенян е демонстрирал “грубо незачитане” на съществуващите резолюции на организацията, което представлява заплаха за международния мир и стабилност.

Проектът за нова резолюция, с която да се наложат допълнителни санкции срещу страната, обаче ще се подготвя в продължение на седмици, а може би дори и месеци, отбелязва информационната агенция.

При предишния ядрен опит на Пхенян през януари на Съвета му отне около два месеца да наложи наказателни мерки.

Дипломати коментират пред агенцията, че се надяват моделът и честотата на действията на Северна Корея този път да предизвикат по-бърза реакция. “Нямаме много опции. Трябва да бъдем в състояние да се защитим от ядрените бомби или да преследваме Северна Корея, докато не се откаже от ядрената си програма”, коментира представителят на Южна Корея в ООН О Йон.

Представителят на Япония в организацията коментира, че много от членовете на Съвета за сигурност призовават за по-нататъшни мерки. Опозиция на предложенията не е имало, което означава, че този път и Китай може да се присъедини към евентуални нови санкции.

Представителят на Китай в Съвета обаче не коментира дали страната му би подкрепила наказателна акция срещу Северна Корея. "И двете страни трябва да се въздържат от  взаимни провокации и всякакви действия, които биха могли да изострят ситуацията," каза той пред репортери.

Най-силен натиск върху Съвета за сигурност на ООН за разширяване на санкциите срещу Северна Корея оказват САЩ, Великобритания и Франция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
fallback