fallback

Ирина Бокова не получи нова подкрепа в надпреварата за ООН

Фаворит за поста генерален секретар на ООН остава бившият поргугалски премиер Антониу Гутериш

09:29 | 10.09.16 г. 4

Ирина Бокова остана пета при поредното гласуване в Съвета за сигурност на ООН за поста генерален секретар на организацията. При снощния вот българският кандидат показа същия резултат, както при гласуването в края на миналия месец - 7 позитивни срещу 5 негативни гласа, а трима от членовете на Съвета не изказаха мнение, съобщава БНР.

Бокова беше пета и на втория вот за избор на нов генерален секретар, а първия и третия завърши на трета позиция.

Фаворит остава бившият поргугалски премиер Антониу Гутериш с 12 насърчителни гласа, следван от словашкия външен министър Мирослав Лайчак. Гутериш получи 12 гласа "насърчавам", два "не насърчавам" и един "без мнение". Това е с един глас в подкрепа повече от предишния кръг, когато 11 членове на Съвета гласуваха за него с "насърчавам", допълва БТА. 

На трето място е бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, който беше подкрепен от девет членове на Съвета, получи четири неодобрения и два гласа "без мнение". Следват бившият македонски външен министър Сърджан Керим с 8/7/0 гласа, Ирина Бокова, бившият словенски премиер Данило Тюрк (7/6/2) и външният министър на Аржентина Сусана Малкора (7/7/1). 

След това се нареждат новозеландката Хелън Кларк, костариканката Кристина Фигерес и молдовката Наталия Герман.

Съветът за сигурност ще гласува тайно, докато бъде постигнато единодушие за някой от претендентите за приемник на Бан Ки-мун, чийто втори петгодишен мандат изтича в края на годината, напомня Ройтерс.

Следващите пети и шести кръг от гласуването ще се състоят на 26 септември и 4 октомври. Името на следващия генерален секретар на ООН ще бъде обявено най-рано през октомври, отбелязва АФП. 

Междувременно в медиите се тиражира информацията, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, ще номинират българския еврокомисар Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Тази информация съобщи  в Twiter Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към ООН, съобщава сайтът Клуб Z.

След вота снощи Ал-Хадж, който е известен иракски журналист, работил е за CNN и "Ал Джазира", пусна следното съобщение в туитър: "Източник: Кристалина Георгиева, въпреки че е българка, ще бъде номинирана след няколко дни за главен секретар на ООН от Унгария, Латвия, Хърватия, с германска подкрепа". В следващ туит той уточнява, че ако бъде номинирана от три източноевропейски държави, Георгиева ще бъде кандидат на дясната европейска партия ЕНП.

Според него планът за нейната номинация е бил финализиран по време на странични разговори на последната среща на Г20. Подобна стъпка би била безпрецедентен случай в историята на международната организация. Процедурата на ООН обаче не изключва внасянето на нови имена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
fallback