fallback

Русия и САЩ пак ще преговарят за Сирия

Външните министри Сергей Лавров и Джон Кери ще се срещнат в Женева в четвъртък и петък

22:41 | 07.09.16 г.

Външните министри на Русия и САЩ Сергей Лавров и Джон Кери ще преговарят за Сирия в четвъртък и петък в Женева, съобщи руското външно министерство, цитирано от Франс прес.

В телефонен разговор днес двамата са обсъдили "подробностите на споразумението за руско-американско сътрудничество в борбата срещу терористичните групировки в Сирия, разширяването на достъпа до хуманитарна помощ и задвижването на политическия процес", казва се в изявление на министерството, цитирано от БТА.

По-рано днес руският заместник-външен министър Генадий Гатилов не изключи възможността в преговорите да се включи специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура. Той отбеляза, че от хода на руско-американските дипломатически контакти ще зависи възобновяването на междусирийските преговори, предаде ТАСС.

В днешния си разговор с Джон Кери Сергей Лавров е изразил възмущение от санкциите, които САЩ в последните дни наложиха на нови руски физически и юридически лица заради конфликта в Украйна.

"Руският министър изрази възмущението си от новите санкции на САЩ срещу Русия под предлога на украинската криза. Беше подчертано, че нормалното сътрудничество, включително по уреждането на регионалните конфликти, за което редовно ни моли в работни контакти администрацията на Барак Обама, е невъзможно без спазване на елементарно приличие", посочва се още в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

Междувременно днес турският вицепремиер Нуреттин Джаникли коментира, че Анкара се надява режимът на прекратяване на огъня в сирийския град Алепо да влезе в действие в най-близко време.

Джаникли каза, че Турция информира другите страни, включително Русия и Иран, за операция "Ефратски щит" в Сирия. Продължават и разговорите с Русия и САЩ по въпроса за прекратяване на огъня в Алепо и възможността за доставка на хуманитарна помощ на 500 хил. души, блокирани там.

Той добави, че САЩ и Русия водят преговори по този въпрос и са стигнали до етап споразумение. "Нашият президент (Реджеп Тайип Ердоган – б.ред.) както знаем също има интензивни контакти с тях по темата за Алепо. Надяваме се и желаем в най-близко време да бъде взето решение и животът на хората в Алепо да се облекчи", каза Джаникли.

Вицепремиерът потвърди, че американският президент Барак Обама се е обърнал с молба към Ердоган Турция да се присъедини към планираната от САЩ операция за освобождаване на сирийския град Ракка от терористи и е било взето решение да започнат технически преговори по въпроса. "Засега няма конкретни срокове", каза Джаникли.

Същевременно една от иракските милиции съобщи днес, че е изпратила повече от 1 000 бойци на фронтовата линия в съседна Сирия, увеличавайки чуждестранното участие в битката за Алепо, предаде Ройтерс.

Алепо от години е разделен на правителствен и бунтовнически сектори, но армията на президента Асад е наложила блокада над районите под бунтовнически контрол и се надява по този начин да превземе целия град, посочва агенцията.

Правителствените сили се подкрепят от руски самолети и от ливански и иракски шиитски бойци. Пристигането на подкрепления от Ирак, където шиитски милиции водят собствена война срещу "Ислямска държава", показва колко много са надхвърлили националните граници конфликтите в Сирия и Ирак.

Хашим ал Мусауи, говорител на иракската шиитска милиция Харакат ан Нуджаб, заяви, че нейни бойци ще подсилят позициите в южната част на Алепо, които правителствените сили са отвоювали от бунтовниците.

В Twitter милицията е качила снимки, на които се виждат нейни бойци на сирийския фронт с иранския генерал-майор Касем Солеймани, командир за чуждестранните операции на елитния корпус на гвардейците на революцията.

Бунтовнически командири казаха, че подготвят своя контраофанзива за разкъсване на обсадата на града, наложена след седмици на интензивни боеве за военна база в района на Рамуса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 10.09.22 г.
fallback