IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическото чудо не съществува

Чудесата на икономическия растеж са надценени, коментира икономистът Тайлър Коен

17:23 | 03.09.16 г. 19
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Една от по-малко обсъжданите истини за икономиката е, че чудесата на растежа, колкото и добри заглавия да носят, са надценени. Това е позиция, която може да ни помогне да разберем по-добре перспективите пред развиващите се страни като Китай, коментира професорът по икономика в George Mason University и колумнист за BloombergView Тайлър Коен.

Повечето най-богати и най-добре управлявани страни в света са постигнали това си състояние със супербързи изблици на растеж. Дания, където доходите на глава на населението са на ниво от около 52 хил. долара и често се смята за една от най-щастливите страни в света, никога не е изживявала т.нар. икономическо чудо. Ако потърсите в Google какво означава този израз, първи отговор е проучване от 90-те години, фокусирано върху това как страната забавя темпа си на безработица, без да се разделя със социалната си държава.

Икономическата история на Дания е изключително скучна. От 1890 до 1916 г. растежът на глава на населението е около 1,9% годишно. Дания обаче постига положителен растеж около 84% от времето, без да изпада в дълбоки рецесии, сочи скорошно проучване на Лант Причет и Лорънс Самърс.

А може да вземем и САЩ, пише Коен, където доходите на глава на населението задминават Латинска Америка през 19-ти век, основно благодарение на застой в южния континент. Темпът на растеж в САЩ по това време обикновено е под 2% и дори по-ниско до 1860 г., което не е особено забележително по стандартите на днешен Китай или Индия – или дори за САЩ. Голямото предимство на Съединените щати е, че те избягват големи катастрофи за дълги периоди от време, с изключение на Гражданската война, и се развиват със сравнително стабилен напредък.

Застоят в Латинска Америка през 19-ти век, освен че губи ценно време, оставя голяма част от региона с по-слаба инфраструктура, слаби образователни системи и по-нефункционална политика. Всичко това прави бързото настигане по-трудно през 20-ти век.

Бавният растеж не означава, че САЩ и Дания са се провалили през 19-ти век. Трудно е за икономики на или в близост до технологичната граница бързо до подобрят жизнените стандарти, тъй като изобретяването на нови продукти обикновено е по-бавно от опитите да се навакса, заемайки технологии от по-богати страни. Подобно заемане на ноу-хау, заедно с износа и бързите инвестиции в образованието и инфраструктурата, е това, което по-късно позволява на азиатските тигри Япония, Южна Корея, Тайван, Хонконг, Сингапур и Китай да постигнат темпове на растеж от 8-10% годишно.

Ако си инвеститор, опитът на Дания и други „недраматични“ истории на растеж предоставят известни нишки за бъдещето на развиващите се икономики, коментира Коен. Моделът на растеж на Източна Азия, макар и забележителен, принадлежи на историята. "Бавно и стабилно" може да е единствената останала опция. По каквито и да е причини малко страни могат да увеличат образователните си успехи толкова бързо, колкото страните от Източна Азия. Търговският растеж, който преди задминаваше общия растеж на производството в края на 20-ти век, сега изглежда в застой. Много експортни отрасли са автоматизирани и затова не създават толкова много работни места за средната класа, колкото преди.

С други думи, днешният свят може да прилича на 19-ти век повече, отколкото последните няколко десетилетия. Това може да означава сравнително слаби темпове на растеж, значителна стабилност, малко – ако изобщо има, творчески алтернативи и време да се инвестира в институционално качество. Американската демокрация може би работи по-добре до началото на 20-ти век, отколкото по време на управлението на Андрю Джаксън, което помага на Америка да се справи с по-късните кризи.

Изумителното за 19-ти век е още, че някои икономики, например Китай и Индия, изостават. Техните икономики всъщност потъват за продължителни периоди от време. Имат лош късмет, преследват лоши политики и страдат от колониално и имперско потисничество. Чуждите владетели често се интересуват повече от контрола, отколкото от създаването на обществени блага за гражданите.

През следващото поколение развиващите се икономики може да се завърнат към тези модели от 19-ти век, завършва Коен. Те или ще се научат да се движат бавно и стабилно, или е много вероятно да тръгнат в обратна посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 4
SS-23
преди 7 години
Той икономическия ръст не е базиран на инфлацията а тя е базирана на него.Икономика неизбежно расте, ако някъде тя не расте то това е за сметка на това че растежа се проявява на друго място , на друга териториална част от глобалната икономика---Тази "концепция" е грешна изначално. Давал съм и друг път, примера с човек "на заплата". Такъв човек - има ли "растеж" ? Ами практически - НЕ. Такъв човек - живее ли, има ли семейство, отглежда ли деца ? Да. Единствено с израстването на децата му, се появява биологическа необходимост от "повече пари", т.е. с други думи - ръста на количеството на необходимите стоки е правопропорционален на численото нарастване на прираста на населението. Е питам аз - след като е ясно, че на ниво - "основна клетка на обществото" НЕ е естествено необходим задължителен ръст на дохода , то защо той да е необходим за една фирма?!?! Защо?! Какъв е проблема - фирмата всеки месец да има еднаква печалба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
supertrader
преди 7 години
Нека да извадят статистическите данни за лихвените нива и за инфлацията от 1% за тези над 100 години и като се види че и лихвите са варирали около 1% съм НАПЪЛНО съгласен за икономическия ръст. По индуктивен метод се вземат винаги няколко параметъра за които се знае че са пряко свързани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
supertrader
преди 7 години
Той икономическия ръст не е базиран на инфлацията а тя е базирана на него.Икономика неизбежно расте, ако някъде тя не расте то това е за сметка на това че растежа се проявява на друго място , на друга териториална част от глобалната икономика. Всеки такъв ръст когато той е локализиран в определени географски части е туморно образование, болест. Няма такъв вариант икономиката да не расте, няма да расте само ако я няма . Всички тези нови стоки и услуги които се създават неизбежно водят до създаване на нови пари които отнемат от стойността на старите вече емитирани пари и ги обезценяват.Затова парите имат лихва, която да компенсира тази обезценка . Така работят тези неща, варинта за който се говори в статията е като да сложиш гориво в една кола и да я ползваш пък от ауспуха да не се изхвърлят изгорели газове. Не става , не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 7 години
Традер боли те главата както и голяма част от експерти като горният дето единственият път за ръст го виждат в инфлацията.Докато тиквите не разберат че ръст базиран само на инфлация е кръгла нула ще има още доста време да се чудят що наливат от пусто в празно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
supertrader
преди 7 години
Извод на база на неистински твърдения, разчита се на липса на достъпна статистическа информация или на системно манипулирана такава , като манипулацията се е превърнала в традиция. Целта е да се проповядва по този начин социализъм и мизерия и да се убеди обществото че това е едно голямо добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
supertrader
преди 7 години
Напротив този е манипулатор, примера с Дания е абсурден. Лихвените нива следват икономическия ръст и инфлацията. В съвременното икономическо развитие инфлацията и икономическия ръст се припокриват, налице е мощен двигател за икономическо развитие - инфлацията и единственно трябва да се следи тя да съответства на доходността и да се управлява в стойности близки до доходността. Нека по тези параметри датската икономика да е била с висък икономически ръст 100 години, би следвало да са с 1 процент лихва. По времето на социализма у нас се опитваха да го направят, но за 45 години три пъти лева е обедценяван с една нула. Стабилност но някой друг път, на социалистите в главите само въздух под налягане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 5
SS-23
преди 7 години
Икономическото чудо не съществуваЧудесата на икономическия растеж са надценени, коментира икономистът Тайлър Коен---Нескромно звучи, но вече ми омръзна "да се чета отстрани" :))) виждайки статии, в които са написани неща, за които съм говорил от 2011-2012 г. Повечето най-богати и най-добре управлявани страни в света са постигнали това си състояние със супербързи изблици на растеж---Всичкия този "растеж" в "развитите" страни се дължи само и единствено на факта, че НЯКОЙ ДРУГ (разбирай - колониална и/или развиваща се страна) е плащала цената (чрез евтина работна ръка) за този псевдо растеж, който практически си е един БАЛОН. Няма ли кой да работи - всичкият офисен планктон, както и "господарите" на планктона - умират прави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 6
khao
преди 7 години
неееее, пак ли те пуснаха ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 20
Атанасио
преди 7 години
Хубаво е ,че почнаха да проумяват истината но доцент д.ик.н. Митко Хитов преподавател в УНСС още 2009г. го обяснява - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/ Положението е страшно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027и може да се оправи ако се вземат правилните мерки - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още