IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическото чудо не съществува

Чудесата на икономическия растеж са надценени, коментира икономистът Тайлър Коен

17:23 | 03.09.16 г. 19
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Една от по-малко обсъжданите истини за икономиката е, че чудесата на растежа, колкото и добри заглавия да носят, са надценени. Това е позиция, която може да ни помогне да разберем по-добре перспективите пред развиващите се страни като Китай, коментира професорът по икономика в George Mason University и колумнист за BloombergView Тайлър Коен.

Повечето най-богати и най-добре управлявани страни в света са постигнали това си състояние със супербързи изблици на растеж. Дания, където доходите на глава на населението са на ниво от около 52 хил. долара и често се смята за една от най-щастливите страни в света, никога не е изживявала т.нар. икономическо чудо. Ако потърсите в Google какво означава този израз, първи отговор е проучване от 90-те години, фокусирано върху това как страната забавя темпа си на безработица, без да се разделя със социалната си държава.

Икономическата история на Дания е изключително скучна. От 1890 до 1916 г. растежът на глава на населението е около 1,9% годишно. Дания обаче постига положителен растеж около 84% от времето, без да изпада в дълбоки рецесии, сочи скорошно проучване на Лант Причет и Лорънс Самърс.

А може да вземем и САЩ, пише Коен, където доходите на глава на населението задминават Латинска Америка през 19-ти век, основно благодарение на застой в южния континент. Темпът на растеж в САЩ по това време обикновено е под 2% и дори по-ниско до 1860 г., което не е особено забележително по стандартите на днешен Китай или Индия – или дори за САЩ. Голямото предимство на Съединените щати е, че те избягват големи катастрофи за дълги периоди от време, с изключение на Гражданската война, и се развиват със сравнително стабилен напредък.

Застоят в Латинска Америка през 19-ти век, освен че губи ценно време, оставя голяма част от региона с по-слаба инфраструктура, слаби образователни системи и по-нефункционална политика. Всичко това прави бързото настигане по-трудно през 20-ти век.

Бавният растеж не означава, че САЩ и Дания са се провалили през 19-ти век. Трудно е за икономики на или в близост до технологичната граница бързо до подобрят жизнените стандарти, тъй като изобретяването на нови продукти обикновено е по-бавно от опитите да се навакса, заемайки технологии от по-богати страни. Подобно заемане на ноу-хау, заедно с износа и бързите инвестиции в образованието и инфраструктурата, е това, което по-късно позволява на азиатските тигри Япония, Южна Корея, Тайван, Хонконг, Сингапур и Китай да постигнат темпове на растеж от 8-10% годишно.

Ако си инвеститор, опитът на Дания и други „недраматични“ истории на растеж предоставят известни нишки за бъдещето на развиващите се икономики, коментира Коен. Моделът на растеж на Източна Азия, макар и забележителен, принадлежи на историята. "Бавно и стабилно" може да е единствената останала опция. По каквито и да е причини малко страни могат да увеличат образователните си успехи толкова бързо, колкото страните от Източна Азия. Търговският растеж, който преди задминаваше общия растеж на производството в края на 20-ти век, сега изглежда в застой. Много експортни отрасли са автоматизирани и затова не създават толкова много работни места за средната класа, колкото преди.

С други думи, днешният свят може да прилича на 19-ти век повече, отколкото последните няколко десетилетия. Това може да означава сравнително слаби темпове на растеж, значителна стабилност, малко – ако изобщо има, творчески алтернативи и време да се инвестира в институционално качество. Американската демокрация може би работи по-добре до началото на 20-ти век, отколкото по време на управлението на Андрю Джаксън, което помага на Америка да се справи с по-късните кризи.

Изумителното за 19-ти век е още, че някои икономики, например Китай и Индия, изостават. Техните икономики всъщност потъват за продължителни периоди от време. Имат лош късмет, преследват лоши политики и страдат от колониално и имперско потисничество. Чуждите владетели често се интересуват повече от контрола, отколкото от създаването на обществени блага за гражданите.

През следващото поколение развиващите се икономики може да се завърнат към тези модели от 19-ти век, завършва Коен. Те или ще се научат да се движат бавно и стабилно, или е много вероятно да тръгнат в обратна посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 1
Tutankhamon
преди 7 години
Не мисля. "Информацията" винаги е била налична. Виж, готовността за нейното адекватно разчитане и, след това, контролирано използване, идва на година по лъжичка и не при всеки.- Което не прави невъзможно дишането, преди официално да са открили кислорода, или мълниите преди "тока", примерно. Два съвсем кратки примера, само ;-)=
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Хората които правят открития се раждат знаейки подсъзнателно за тези откирития.Май всичко е предварително зададено като информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
Tutankhamon
преди 7 години
Ток е имало милиарди години преди да се появи човекът, драги. А църкви, религии и култове обявяват за "чудеса" каквото се сетиш. И "с нашите логики" се вижда доста по-далече от някакви драсканици на невротико-психопат. Едва ли ти е писано да го прозреш, обаче. за теб простичките неща са "чудо", какво остана за наистина фундаменталните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
Пак ли смешните ти глупости, това са риторични въпроси да се замислиш, ако можеш. обаче !!! МОЖЕ ЛИ ТАКИВА СМЕШНИ ТИПАЖИ И КРЕАТУРИ ДА ПИШЕТЕ ДЕ ВСЕ МОЖЕТЕ ... НАУЧЕТЕ НЕЩО ПРЕДИ ТОВА!!??? НЕКАДЪРНИК... ПРЕДИ 130 ГОДИНИ Е НЯМАЛО, ТОК, ТОЙ ТРЪГНАЛ ДА МИ ОБЕСНЯВА КАКВО Е ЧУДО И ТО ИКОНОМИЧЕСКО!!??? БОЛНИ СЪЩЕСТВА ЕЛАТЕ СИ В НАШИЯТ СИ ВЕК.. 21 ВЕК .. НА РАЗВИТИЕ И ИНОВАЦИИ, РОБОТИ, НЕВРОНИ МРЕЖИ.... ТОВА НЯМА И ДА ГО ВИДИТЕ СИГУРНО, С ВАШИТЕ ЛОГИКИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
Tutankhamon
преди 7 години
Спокойно, де. Не се карай. Никакъв мистицизъм няма, логиката е достатъчно стройна: За "чудеса" говорят неразбралите.На многобройните "защо"-та: "Защото така!"И още, - Не виждам точно ти да знаеш къде и защо се намираш. Някаква представа-да, сигурно имаш. И тя е...погрешна.Пий си хапчетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
В Тероията на автоматиката и в тази на управлението има едни интересни типови графики за протичане на процеси. Едни с големи минимуми и максимуми и други с плавни нараствания и почти без спадове. Почти всеки инженер се стреми към вторите в системите които проектира, за разлика от рисковите мениджъри във финансите, чиито печалби изцяло предполагат първия вид графики ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
Е ти, нещо логиката ти е нещо като мистицизъм!!! :):) Технологичната революция, кога и защо се случва ????Защо само преди 120 години е открит правия и променливия ток!!!! И защо До преди 10 години нямаше фейсбук, и гугъл, ЗАЩО ТИ ИМА И ТЯХ, ЗАЩО ХОРАТА НА ЗАПАД В ЕДНО ПОКОЛЕНИЕ ВАДЯТ ПО ЗА ТРИ НАПРЕД???? А ВИЕ ОТ 120 ГОДИНИ НИЩО НЕ ПРАВИТЕ???? НИТО СЕ ОБРАЗОВАТЕ??? Как от следващата година ще има екскурзии до планетата МАРС!!?? :):)ЗАЩО ИМА ИНТЕЛИГЕНТИ НЕВРОНИ МРЕЖИ!!!??? СЛЕД 4-5 ГОДИНИ ТЕ "РОБОТИТЕ" ЩЕ ЗАМЕНЯТ РАБОТНИЦИТЕ !! И ТОГАВА ЩЕ СИ ПОМИСЛИТЕ, ЧЕ ЩЕ ИМА СОЦИАЛИЗЪМ, НО НЕ НЯМА ДА СТЕ ЖИВИ!!! ВЪОБЩЕ НЯМАТЕ ПРЕДСТАВА КЪДЕ И ЗА КАКВО СЕ НАМИРАТЕ!! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
Tutankhamon
преди 7 години
"Чудото" е неосъзната закономерност. Докато не се осъзнаят закономерностите в този свят, все ще се намира по някой, дето поредната им проява да обявява за "чудо". Причината е, че не я разбира, не я очаква или и двете на база пропуснати от вниманието и недооценени от образованието - в смисъл качествена подготовка, не дипломи - фактори. Твърденията за функционална зависимост растеж-инфлация са не докрай обосновани.Та, "чудесата" са там, дето не познаваме света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
ххаха в икономически растеж нямало чудеса ли??? ХАХАХАХАХАХНима ЕЙПЪЛ И ФАЦЕБООК СА НЕЩО ДРУГО!!??? НА БАЗА НА НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ СА ДОСТА ГОЛЯМО ЧУДО, ПРЕДИ 15 ГОДИНИ НЯМАШЕ ИНТЕРНЕТ, ВЪПРЕКИ ЧЕ ГИ ИМА ОТ 30 ГОДИНИ И ПОВЕЧЕ !!! ВЪОБЩЕ, СПЕЦИАЛНИ СТАТИИ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СИ ПОДБИРАТ ТИЯ... ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 7
SS-23
преди 7 години
Продължение:Ако фирма "Х", всеки месец продава по 10 000 болта (примерно) и това и е достатъчно тя да съществува, то защо трябва "да напъва търсенето", за да продаде 11 000 болта?! Оправдано ли е това ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още